Glöm inte undervisning under rörelse!

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Regeringen vill se ökad fysisk aktivitet i skolan. "Naturen kan vara klassrum även för teoretiska ämnen", kommenterar Föreningen Skogen och Skogen i Skolan. Foto: Karin Bernle, SKOGEN-bild.
DEBATT Regeringen vill att barn och unga rör sig mer, det är bra både för folkhälsan och skolresultaten. Målet är fysisk aktivitet för alla elever varje dag. "Glöm inte att man faktiskt kan röra sig under teoretisk undervisning också" påminner Föreningen Skogens vd Bengt Ek.

Flera skolprojekt ute i landet har kunnat visa att ökad fysisk aktivitet hos eleverna skapar såväl välbefinnande som bättre studieresultat. Detta är bakgrunden till regeringens initiativ ”Samling för daglig rörelse” som presenterades idag.

Annons
Annons

Här ska idrotts- och friluftsorganisationer bidra till att Skolverket skärper läroplanen så att det inte bara är enskilda projekt som får elever att röra sig mer. Nej alla elever ska ha någon fysisk aktivitet varje dag. Det handlar bland annat om att utöka antalet timmar i idrott och hälsa och att få fler behöriga lärare i ämnet.

– Barn ska röra sig varje dag. Det stärker koncentrationen och lärandet. För att nå det målet måste vi jobba mer i skolan, med idrottsrörelsen och friluftslivet. Dagens samling innehåller bland annat fler timmar idrott och hälsa och möjlighet att skärpa läroplanens krav på daglig fysisk aktivitet. Det är en bra grund för arbetet framåt, för mer rörelse och stärkt lärande, kommenterar utbildningsminister Gustav Fridolin.

Men Föreningen Skogens Bengt Ek och Skogen i Skolans Anna Steinwall hoppas att man inte glömmer en viktig sak: den fysiska aktiveten behöver inte ständigt skiljas från den teoretiska.

De har tidigare agerat mot barns stillasittande genom att slå ett slag för utomhuspedagogik.  Senast det gjordes var för drygt en månad sedan då forskare presenterade förskräckande siffror om bristande, fysisk aktivitet.

– Naturen är inte bara en lämplig plats att lära sig ekologi, samarbete och idrott. Den är en minst lika stimulerande lärosal för exempelvis språk och matematik och historia, skrev de i en debattartikel.

En lämplig plats för utomhuspedagogik är de så kallade skolskogarna. Mer än tusen sådana finns etablerade i skolors närhet runt om i Sverige.

Läs "Det hålls för många skollektioner inomhus"

Publicerad:
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Annons
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons