Glöm inte undervisning under rörelse!

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Regeringen vill se ökad fysisk aktivitet i skolan. "Naturen kan vara klassrum även för teoretiska ämnen", kommenterar Föreningen Skogen och Skogen i Skolan. Foto: Karin Bernle, SKOGEN-bild.
DEBATT Regeringen vill att barn och unga rör sig mer, det är bra både för folkhälsan och skolresultaten. Målet är fysisk aktivitet för alla elever varje dag. "Glöm inte att man faktiskt kan röra sig under teoretisk undervisning också" påminner Föreningen Skogens vd Bengt Ek.

Flera skolprojekt ute i landet har kunnat visa att ökad fysisk aktivitet hos eleverna skapar såväl välbefinnande som bättre studieresultat. Detta är bakgrunden till regeringens initiativ ”Samling för daglig rörelse” som presenterades idag.

Annons
Annons

Här ska idrotts- och friluftsorganisationer bidra till att Skolverket skärper läroplanen så att det inte bara är enskilda projekt som får elever att röra sig mer. Nej alla elever ska ha någon fysisk aktivitet varje dag. Det handlar bland annat om att utöka antalet timmar i idrott och hälsa och att få fler behöriga lärare i ämnet.

– Barn ska röra sig varje dag. Det stärker koncentrationen och lärandet. För att nå det målet måste vi jobba mer i skolan, med idrottsrörelsen och friluftslivet. Dagens samling innehåller bland annat fler timmar idrott och hälsa och möjlighet att skärpa läroplanens krav på daglig fysisk aktivitet. Det är en bra grund för arbetet framåt, för mer rörelse och stärkt lärande, kommenterar utbildningsminister Gustav Fridolin.

Men Föreningen Skogens Bengt Ek och Skogen i Skolans Anna Steinwall hoppas att man inte glömmer en viktig sak: den fysiska aktiveten behöver inte ständigt skiljas från den teoretiska.

De har tidigare agerat mot barns stillasittande genom att slå ett slag för utomhuspedagogik.  Senast det gjordes var för drygt en månad sedan då forskare presenterade förskräckande siffror om bristande, fysisk aktivitet.

– Naturen är inte bara en lämplig plats att lära sig ekologi, samarbete och idrott. Den är en minst lika stimulerande lärosal för exempelvis språk och matematik och historia, skrev de i en debattartikel.

En lämplig plats för utomhuspedagogik är de så kallade skolskogarna. Mer än tusen sådana finns etablerade i skolors närhet runt om i Sverige.

Läs "Det hålls för många skollektioner inomhus"

Publicerad:
 • Keslas skördaraggregat

  Traktor blir skördare

  SMÅSKALIGT. Finska Kesla presenterar ett nytt skördaraggregat för montering på till exempel traktorer och grävmaskiner på upp till fem ton, skriver företaget i ett pressmeddelande.
 • Annons
 • Ecolog 584F

  Eco Log lanserar ännu en skotare

  BREDDAR. Efter sammanslagningen med Gremo fick Eco Log ett större utbud av framför allt mindre skotare, men nu kompletterar man ändå med en ny modell, 584F.
 • Komatsu modell 835TX

  TX ska skota smidigare

  STRATEGI. Komatsu gör en översyn av sitt skotarutbud. En helt ny modell, två uppdaterade och ett nytt gallringskoncept hör till nyheterna.
 • Annons
 • Planerad avverkning på renbetesmark pausas

  Sveaskogs avverkningsplaner i Luokta-Mávas sameby har mött starka protester. Nu pausar bolaget skogsbruksåtgärderna.
 • 200 ton massaved föll överbord

  Kategorier: virkestransport, massaved
  I Stubbsandsviken utanför Örnsköldsvik flöt plötsligt en stor mängd stockar omkring tidigare i veckan.
 • Annons