Föreningen Skogen 

Glimt i ögat banar väg för förändring 

21 augusti Med mod, humor och lösningsorienterat arbete har Nyks väckt medvetenhet om jämställdhet i skogsbranschen och bidragit till att saker faktiskt börjat hända. Det är värt en Guldkvist! 

I våras belönades föreningen Nyks med Föreningen Skogens utmärkelse Guldkvisten. I motiveringen nämns bland annat Nyks förmåga att få skogssektorn att rannsaka sig själva och växla upp jämställdhetsarbetet.  

Anna Schönström är ordförande för den Guldkvist-belönade föreningen Nyks. 

Föreningen beröms för att ha gjort detta med mod, intelligens och humor och det är en motivering som ordförande Anna Schönström är särskilt stolt över. 

– Vi vill hålla dörren öppen och inte bara stå med armarna i kors och kritisera. Vi är ju en del av branschen, säger hon. 

Just sättet att kommunicera – konstruktivt och med glimten i det normkritiska ögat – är något som gjort intryck på branschen. Anna Schönström tror att detta beror både på hur man pratat internt och på själva personerna som deltar i arbetet: Nyksarna tycks mer intresserade av att jobba lösningsorienterat än att peka finger. 

Det är också tydligt att många aktiva har blivit kvar i föreningen, trots att det kräver en hel del arbete på fritiden. 

– För egen del ser jag det så här: Jämställdhetsfrågor är en del av livet. Jag bockar liksom inte av arbetstimmar för det här, säger Anna Schönström. 

Hon betonar att det verkligen handlar om arbete på fritiden.  

– Vi är väldigt noga med frivilligheten. Ingen ska få pikar för att man inte kan delta på något. 

Mycket har hänt sedan 2018 när Nyks bildades i efterdyningarna av Metoo. Föreningen har blivit en nyckelaktör i jämställdhetsråd, nationella och regionala skogsprogram och en rad andra forum. 

På frågan om vad Anna är särskilt stolt över så svarar hon just detta, att Nyks syns på så många olika plattformar. 

– Vi var en av pusselbitarna som skapade jämställdhetsrådet. Vilka branscher har ett sånt?  

Detta är en upplåst artikel ur tidningen SKOGEN – ett smakprov! Övrigt material är låst för andra än prenumeranter. Missa inget – teckna din prenumeration här.

Förändringarna i kulturen har varit stora sedan 2018. Jämställdhetsfrågor har blivit ett mer naturligt inslag på konferenser, hos företag och organisationer. Men det finns sånt som alltjämt skaver. Andelen kvinnor i sektorn är fortsatt låg och fler kvinnor än män lämnar den för att söka sig till andra näringar. I en SLU-rapport från 2022 uppger tre av fem kvinnliga chefer att de upplevt könsdiskriminering och kränkningar. 

Ett steg på vägen är att tänka på vad var och en själv kan göra i sin vardag, tipsar Anna Schönström. 

– Gräv där du står och vänta inte på lösningar i morgon, säger hon. 

Chefer har förstås ett särskilt ansvar för den psykosociala miljön och hur företaget rekryterar.  

 – Men alla kan fundera över hur man bemöter sina medarbetare. Alla kan vara med och skapa den bransch som vi vill visa för omvärlden, säger Anna Schönström. 

OM NYKS Nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogsbranschen (Nyks) är en ideell förening vars syfte enligt stadgarna är att öka kvinnors och icke-binäras inflytande i skogsbranschen och aktivt arbeta för att motverka all form av diskriminering inom den.  Föreningen vänder sig till kvinnor och icke-binära verksamma inom skog i alla åldrar, oavsett utbildning. 

Anna Schönström och Elin Olofsson (etta och två fr v) tog emot Guldkvisten vid Framtidsmötet i våras, tillsammans med Santhe Dahl (i mitten) och Karin Perers. Längst t h Viveka Beckeman, Skogsindustrierna.

Fler artiklar om pristagarna:
Pristagare bjöd på tidsresa
De får skogspris och guldkvistar

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb