BOKSKOG.

Glass sista hoppet för boken?

24 juni 2016 Intresset för bok snart är nere på noll, rapporterar P4 Kronoberg. Möbler och inredning av bok verkar vara det mest otrendiga vi kan tänka oss. Ändå tvingas skogsägare odla och sköta boken, eftersom det olönsamma trädslaget ju omfattas av ädellövslagen.

Glass sista hoppet för boken?

Du läser nu en artikel på Skogen.se. Vill du läsa fler kvalitativa artiklar om t.ex. virkesmarknad, skötsel och teknik? Testa 3 nummer av SKOGEN  för endast 99 krDu läser nu en artikel på Skogen.se. Vill du läsa fler kvalitativa artiklar om t.ex. virkesmarknad, skötsel och teknik? Testa 3 nummer av SKOGEN för endast 99 kr.
Klicka här

Timret betalas uselt och inkomsten från massaveden räcker inte ens till skötselåtgärderna. Risken är stor att skogsägare tröttnar och låter granen ta över. 

Skogsägaren Stig Lundström i Blekinge är en av de drabbade. 
– Vi måste veta att det kommer att finnas avsättning för timret i framtiden, annars lönar det sig inte att odla bok. I dag finns det bara några få köpare till timret och de köper små kvantiteter. Det betalas dessutom bara för de bästa kvaliteterna och priset är alldeles för lågt. 

Det sista hoppet tycks stå till vädrets makter.
– Ska vi bokodlare försörja oss på att sälja virke till glasspinnetillverkningen får det minsann vara långa, varma somrar, säger Stig.     

SKOGEN 5/2016

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb