Glass sista hoppet för boken?

Bild för Karin Bernle Written by Karin Bernle On the
Bakom boken lurar granen
Bakom boken lurar granen. Foto: LE Carlsson SKOGENbild
BOKSKOG. Intresset för bok snart är nere på noll, rapporterar P4 Kronoberg. Möbler och inredning av bok verkar vara det mest otrendiga vi kan tänka oss. Ändå tvingas skogsägare odla och sköta boken, eftersom det olönsamma trädslaget ju omfattas av ädellövslagen.

Du läser nu en artikel på Skogen.se. Vill du läsa fler kvalitativa artiklar om t.ex. virkesmarknad, skötsel och teknik? Testa 3 nummer av SKOGEN för endast 99 krDu läser nu en artikel på Skogen.se. Vill du läsa fler kvalitativa artiklar om t.ex. virkesmarknad, skötsel och teknik? Testa 3 nummer av SKOGEN för endast 99 kr.
Klicka här

Timret betalas uselt och inkomsten från massaveden räcker inte ens till skötselåtgärderna. Risken är stor att skogsägare tröttnar och låter granen ta över. 

Annons
Annons

Skogsägaren Stig Lundström i Blekinge är en av de drabbade. 
– Vi måste veta att det kommer att finnas avsättning för timret i framtiden, annars lönar det sig inte att odla bok. I dag finns det bara några få köpare till timret och de köper små kvantiteter. Det betalas dessutom bara för de bästa kvaliteterna och priset är alldeles för lågt. 

Det sista hoppet tycks stå till vädrets makter.
– Ska vi bokodlare försörja oss på att sälja virke till glasspinnetillverkningen får det minsann vara långa, varma somrar, säger Stig.     

SKOGEN 5/2016

 

Publicerad:
Bild för Karin Bernle
Karin Bernle
Frilansjournalist
 • Norrbotten värst drabbat av törskate

  Kategorier: Skogsforskning, törskate
  Vid inventering av törskate i tallungskog visade sig 88 procent av undersökta bestånd i Norrbotten ha förekomst av skadesvampen.
 • Annons
 • Bra delår för Mellanskog

  Mellanskogs resultat gick kraftigt uppåt under årets första nio månader jämfört med i fjol.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I dagarna landar SKOGEN 10/2021 i brevlådorna hos prenumeranterna. Redan nu finns den i digital form. Temat den här månaden är Virkesaffären.
 • Annons
 • ”Oschysst och kortsiktigt – prisdumpning skadar näringen"

  SKOGENdebatt. På kort tid har flera av landets större skogsindustrier bestämt sig för att säga upp ett antal erfarna entreprenörer. Samtidigt står dörren öppen för andra att bemanna skogsmaskiner med snabbutbildad utländsk personal som har låg, eller ingen erfarenhet alls. Vart är det svenska entreprenadskogsbruket på väg, undrar Kolbjörn Kindströmer.
 • Urstarkt kvartal för Södra

  Södras redovisar ett mycket starkt resultat för tredje kvartalet. Resultatförbättringarna gäller både sågade trävaror och massa.
 • Annons