
Fotograf: Erling Jirle.
För första gången har forskare lyckats karakterisera doftreceptorer hos granbarkborrar. Upptäckten kan användas för att bekämpa skadeinsekten på ett miljövänligt sätt.
Granbarkborrar använder luktsinnet för att hitta träd och partner att fortplanta sig med. Lukterna fångas med hjälp av doftreceptorer i antennerna. Hittills har forskarna inte känt till exakt vilka doftreceptorer som binder vilka feromonsubstanser. Kunskapen behövs för att utveckla effektivare och mer miljövänliga bekämpningsmedel och barkborrefällor.
Men nu har forskarna identifierat 73 olika doftreceptorer i granbarkborrens antenner och de har lyckats karakterisera doftsvaret i två av receptorerna. Den ena svarar på feromonsubstansen ipsenol, den andra på ipsdienol, enligt ett pressmeddelande från Lunds universitet.
– Ett stort antal olika barkborrearter använder de här feromonsubstanserna när de kommunicerar med dofter, så att vi har lyckats karakterisera dem är ett genombrott i forskningen, säger Martin N Andersson som lett gruppen bestående av forskare i Lund, Tyskland och Tjeckien.
De två receptorerna är således de första som överhuvudtaget har karakteriserats hos barkborrar. För att sätta resultatet i sitt sammanhang berättar Martin N Andersson att inom hela insektsordningen Coleoptera, skalbaggar, med fler än 300 000 arter på jorden, har bara tre doftreceptorer karakteriserats tidigare.
Den praktiska tillämpningen några år fram i tiden, enligt forskarna.
Resultaten publicerades nyligen i en artikel i BMC Biology: Putative ligand binding sites of two functionally characterized bark beetle odorant receptors.
Annons