Genetisk spårning kan hjälpa mot skadegörare

24 juni 2020 I skogslandet Sverige finns miljontals hektar med förädlad gran och tall. Men trädens genetiska identitet är oftast okänd vilket är problematiskt om träden drabbas av skadegörare. I en ny rapport föreslås ett frivilligt system för spårning.

Genetisk spårning kan hjälpa mot skadegörare

I rapporten om skogsgenetiska resurser föreslår Skogsstyrelsen flera åtgärder för att skogsbruket bättre ska kunna anpassas för framtiden. Bland annat pekar man på behovet av ett nationellt system för att göra plantor och träd spårbara. Då skulle man lättare kunna undersöka om det finns en genetisk orsak när vissa bestånd drabbas av skador. 

Ett välkänt exempel är att vissa kloner i fröplantager av tall är mer känsliga än andra för den svårbekämpade törskatesvampen.

”Att kunna spåra fröets genetiska identitet genom hela kedjan ända fram till träden i skogen har sina fördelar”, säger Sanna Black-Samuelsson, specialist på skogsgenetik på Skogsstyrelse, i ett pressmeddelande.

Skogsstyrelsen planerar nu att försöka ta fram ett tillförlitligt och frivilligt system som dokumenterar plantornas identitet vid planteringen.

Ett annat förslag handlar om att framtidsanpassa skogen och riktar sig till skogsägare. Genom att använda fler trädslag och en större palett av lämpliga skogsbruksåtgärder när man föryngrar, gallrar och avverkar sprider man risker och brukar skogsgenetiska resurser på ett mer uthålligt sätt. Samtidigt främjas den biologiska mångfalden och sociala värden.

”På så sätt får vi mer vitala, varierade och vackra skogar. Det blir många värden på samma gång”, säger Sanna Black-Samuelsson

Här kan du läsa rapporten

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb