Genetisk spårning kan hjälpa mot skadegörare

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Arkivbild.
I skogslandet Sverige finns miljontals hektar med förädlad gran och tall. Men trädens genetiska identitet är oftast okänd vilket är problematiskt om träden drabbas av skadegörare. I en ny rapport föreslås ett frivilligt system för spårning.

I rapporten om skogsgenetiska resurser föreslår Skogsstyrelsen flera åtgärder för att skogsbruket bättre ska kunna anpassas för framtiden. Bland annat pekar man på behovet av ett nationellt system för att göra plantor och träd spårbara. Då skulle man lättare kunna undersöka om det finns en genetisk orsak när vissa bestånd drabbas av skador. 

Annons
Annons

Ett välkänt exempel är att vissa kloner i fröplantager av tall är mer känsliga än andra för den svårbekämpade törskatesvampen.

”Att kunna spåra fröets genetiska identitet genom hela kedjan ända fram till träden i skogen har sina fördelar”, säger Sanna Black-Samuelsson, specialist på skogsgenetik på Skogsstyrelse, i ett pressmeddelande.

Skogsstyrelsen planerar nu att försöka ta fram ett tillförlitligt och frivilligt system som dokumenterar plantornas identitet vid planteringen.

Ett annat förslag handlar om att framtidsanpassa skogen och riktar sig till skogsägare. Genom att använda fler trädslag och en större palett av lämpliga skogsbruksåtgärder när man föryngrar, gallrar och avverkar sprider man risker och brukar skogsgenetiska resurser på ett mer uthålligt sätt. Samtidigt främjas den biologiska mångfalden och sociala värden.

”På så sätt får vi mer vitala, varierade och vackra skogar. Det blir många värden på samma gång”, säger Sanna Black-Samuelsson

Här kan du läsa rapporten

Publicerad:
 • Skotarkranar får ny vipparm

  Kategorier: Skotare, vipparm, John Deere
  John Deere förser flera av sina skotarkranar med en omgjord och förbättrad vipparm som tillval.
 • Annons
 • Mellanskog ändrar sin prissättning

  Mellanskog höjer priserna på timmer och gör samtidigt skillnad på medlemmar och icke medlemmar vid prissättning av massaved.
 • Se över din skog efter ovädret

  Skogsägare i norra Sverige uppmanas se över sin skog efter snöovädret. Men var noga med säkerheten, råder Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Här är gänget bakom Barkborrekollen

  Skogssverige har träffat gänget bakom Barkborrekollen, en tjänst som hjälper skogsägare att hålla koll på sin fastighet på distans.
 • Stora förluster av tropisk skog

  Kategorier: avskogning, regnskog, WWF
  En ny studie från WWF visar att en skogsyta nästan lika stor som Sverige förlorades i Asien, Syd- och Mellanamerika och Afrika mellan 2004 och 2017.  
 • Annons