DEBATT.

”Ge kvitto på etiska skogsinvesteringar”

21 mars 2016 Den som placerar sitt kapital i skogsbaserade branscher måste kunna få ett tydligt kvitto på att placeringarna inte medverkar till skövling och misshushållning med naturresursen skog. Det är särskilt viktigt nu. I den bioekonomi som måste växa fram för att skapa en hållbar värld kommer den förnybara råvarans användning att öka ännu mer. Det skriver Bengt Ek, vd för Föreningen Skogen, i SvD.

”Ge kvitto på etiska skogsinvesteringar”

För den som har kapital att placera är det lätt att undvika bolag med affärsidéer som bygger på vapen, porr, alkohol, spel, tobak eller intensiv användning av fossila bränslen. Men världen tyngs av fler tveksamma affärsverksamheter än så.

– Vi behöver finansinstitut som konsekvent undviker eller motarbetar misshushållningen med jordens krympande och allt mer efterfrågade naturresurser. På samma sätt som banker avstår från att investera i bolag med betydande verksamhet i kolkraft vill vi kunna investera i en bred portfölj utan skövling och globalt baggböleri. Med dagens system för tredjepartcertifiering och spårbarhet går det att bygga upp sådana kontroller, skriver Bengt Ek, vd i Föreningen Skogen, i en debattartikel i Svenska Dagbladet Näringsliv.

Läs artikeln i SvD

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Stina elektrifierar Komatsu
SkogsJobb