”Ge kvitto på etiska skogsinvesteringar"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Bengt Ek.
-Vi vill kunna investera i en bred portfölj utan skövling och globalt baggböleri, skriver Bengt Ek i debattartikeln i SvD.
DEBATT. Den som placerar sitt kapital i skogsbaserade branscher måste kunna få ett tydligt kvitto på att placeringarna inte medverkar till skövling och misshushållning med naturresursen skog. Det är särskilt viktigt nu. I den bioekonomi som måste växa fram för att skapa en hållbar värld kommer den förnybara råvarans användning att öka ännu mer. Det skriver Bengt Ek, vd för Föreningen Skogen, i SvD.

För den som har kapital att placera är det lätt att undvika bolag med affärsidéer som bygger på vapen, porr, alkohol, spel, tobak eller intensiv användning av fossila bränslen. Men världen tyngs av fler tveksamma affärsverksamheter än så.

Annons
Annons

- Vi behöver finansinstitut som konsekvent undviker eller motarbetar misshushållningen med jordens krympande och allt mer efterfrågade naturresurser. På samma sätt som banker avstår från att investera i bolag med betydande verksamhet i kolkraft vill vi kunna investera i en bred portfölj utan skövling och globalt baggböleri. Med dagens system för tredjepartcertifiering och spårbarhet går det att bygga upp sådana kontroller, skriver Bengt Ek, vd i Föreningen Skogen, i en debattartikel i Svenska Dagbladet Näringsliv.

Läs artikeln i SvD

 

Publicerad:
 • Kraftiga skogsbränder kan öka kolupptag

  Kategorier: skogsbränder, kolupptag
  Skogen som växer upp efter en skogsbrand kan, under vissa förhållanden, kompensera för brandens kolutsläpp, enligt amerikanska klimatforskare.
 • Annons
 • Drifttid upp, prestation ned

  Uppstädning efter stormar drog sannolikt ned skogsmaskinernas effektivitet i den senaste produktivitetsundersökning som gjorts.
 • Fossilfritt hela vägen till kund

  Södra lanserar nu produkter där ingen fossil energi använts vare sig inom framställning eller transport.
 • Annons
 • ”Produktivitet får inte gå ut över kvalitet”

  När kraven på lönsamhet, produktivitet och hänsyn ska samsas är det upp till entreprenören och ytterst maskinföraren att lösa ekvationen. Just produktivitet är ett laddat ord och många vill hellre prata om kvalitet.
 • Ny klassning av bränsleved

  Den 13 september inför Biometria klassning av bränsleved i två klasser, prima och utskott.
 • Annons