Arbetsmiljö

Ge hjärnan en bensträckare

4 juni Ergonomi handlar inte bara om kroppen. Hjärnans välbefinnande är centralt i din arbetsmiljö. Det är den som bestämmer och beslutar, så håll den på gott humör.

Låst artikel för våra prenumeranter

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa hela artikeln?

Föreningen Skogen

Då behöver du bli prenumerant på Tidningen Skogen, en helt oberoende tidning för ett lönsamt skogsbruk och god naturvård.Skoglig läsning under hela året där du får nörda ner dig i skogsskötsel, virkesmarknad och teknik.Du har även valmöjligheten att bli medlem i Föreningen Skogen för att ta del av ännu mer kunskap genom exkursioner och digitala skogsfrukostar.

  • Tillgång till artiklar på skogen.se
  • Tidningen Skogen hem till brevlådan (11 nr)
  • E-tidning
  • Mediaarkiv
Se prenumererationserbjudanden här Köp prenumeration här

Redan prenumerant?

Prenumererar du redan på Tidningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Varje handling är ett beslut av hjärnan. Det gäller allt man gör: ta en rast, trycka på knappen, ringa en kollega, svänga till höger, rätta till jackan, starta en app. Hjärnan jobbar alltså för det mesta, även när kroppen är stilla eller maskinen avstängd.

Rutinuppgifter är mindre ansträngande för hjärnan än helt nya arbetsuppgifter. Att dricka en kopp kaffe tar troligen mindre tankekraft än att lära sig ett nytt arbetsmoment, men det är fortfarande beslut som hjärnan ska ta. Därför kan man bli trött även efter en dag med stillasittande arbete framför en skärm. Det blir helt enkelt många beslut utan att det egentligen märks.

Att din kropp behöver träning, omväxling, mat, sömn och en bra arbetsmiljö för att orka är ganska givet. Helt klart behöver hjärnan detsamma.

Så vad kan vi göra åt hjärnans arbetsmiljö?

Det är en god idé att varva olika uppgifter under en dag. Eftersom nya och krävande arbetsuppgifter tröttar hjärnan mer bör dagen varva rutinarbete med problemlösning.

Växla också mellan högt och lågt tempo. Är det bara högt tempo som gäller på jobbet? Då bör du avbryta med jämna mellanrum för en stunds rörelse, kanske en promenad.

Stress påverkar hela människan, både kropp och hjärna. Att stimuleras att göra sitt bästa och att göra det snabbt är inte fel, men ingen klarar att springa maraton i kortdistanstempo. En kort promenad är kanske det enklaste hjälpmedlet mot sådan stress. Återhämtning är hur som helst absolut nödvändig.

Kräver jobbet att du gör flera saker samtidigt? Telefonprat och körning av maskin eller bil kan fungera, när körningen är rutin. Skriva en sak med ena handen och styra något med den andra är inte lika självklart. Skillnaden beror på hur hjärnan arbetar och vilka områden i hjärnan som är aktiva.

Men för hjärnan finns det knappast något som heter simultankapacitet. Vad som händer när vi försöker göra två saker samtidigt är att hjärnan växlar fokus fram och tillbaka mellan dem, även om vi inte är medvetna om det. Vi stör vår egen koncentration, och varje fokusväxling gör att det tar tid innan fokus är tillbaka på samma nivå som innan.

Det går alltså inte snabbare att göra två saker samtidigt, vad chefen än säger.

Det är därför det inte är tillåtet med handhållen mobil i trafiken. Det stör vår uppmärksamhet i trafiken, även om vi tror att vi klarar både att köra och fippla med telefonen.

Det går alltså inte snabbare att göra två saker samtidigt, vad chefen än säger. Vi tror att vi multitaskar, men i stället växlar vi fokus och det tar extra tid – och inte minst hjärnkraft. Att behålla fokus på en uppgift har stora fördelar.

Det går att öva upp sin förmåga till koncentration och att behålla fokus genom övningar och avslappning, men redan i dag kan du börja med att röra på dig en stund. Den sortens avbrott i hjärnjobbet gör nytta på längre sikt, och på kort sikt behöver du säkert en paus.

Även hjärnan behöver en promenad.

TITTA Hos Previa finns korta och instruktiva filmer om bra hjärnmiljöer. Just nu har även SVT Play en rad program om hjärnan, bland annat om stress.

TIPS / TRÄNA DIN KONCENTRATION

En rimlig beräkning av hur länge en människa kan koncentrera sig är 45 till 60 minuter, särskilt när det rör sig om komplicerade uppgifter med mycket information. Därefter behöver vi en paus.

Tyvärr är det vanligt att man kör på ändå, eftersom vi tror att det kostar oss tid att ta en paus. ”Psykologisk forskning pekar dock på att regelbundna pauser är nödvändiga för att upprätthålla en hög produktivitet, samtidigt som det också är bra för vår psykiska hälsa”, skriver företaget Psykologifabriken på sin sajt.

Förmågan att koncentrera sig går att träna upp. Idrottsrörelsens studie- och utbildningsorganisation Sisu rekommenderar så kallad mindfulness för att bygga upp den. Träning i mindfulness har visat sig kunna minska stress och används också i behandling av sömnproblem, depression och hantering av smärta.

I korthet lär tekniken ut att vara uppmärksam och närvarande i nuet. Läs mer hos Sisu.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Eric är ny på Biometria i södra Sverige
SkogsJobb