Gas från grot i malpåse

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Biogasanläggning
Anläggningen är inte längre i drift och ska konserveras medan man undersöker om den eventuellt kan komma till användning i framtiden.
BIOENERGI. Storsatsningen i Göteborg på drivmedel från grot stannade av. Tekniken finns, men inte marknaden.

Kommunägda Göteborg energi satsade på en försöksanläggning för biogas tillverkad av grot, men nu är anläggningen som hette Gobigas nerstängd.
Försöket inleddes 2005 med förstudier i samarbete med Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Under åren fram till stängningen 2018 satsades nära två miljarder på att göra gas av grenar och toppar. 

Annons
Annons

Fossilfri energi var målet, men tekniken oprövad. Det hela var tänkt som en demonstrationsanläggning som sedan skulle skalas upp och då bli kommersiellt gångbar. 
Förgasningen av groten ­stötte emellertid på problem vilket tog tid, efterfrågan på biogas sjönk, oljepriset likaså, och därmed försvann den ­ekonomiska drivkraften för projektet. Det blev aldrig något steg från demoanläggning till fullskalig biogasutvinning.

Projektet diskuterades häftigt och invändningarna gällde bland annat om en kommun skulle satsa så mycket pengar på forskning inom förnyelsebar energi. Anläggningen har nu lagts i malpåse och underhållet kostar två miljoner om året.
– Göteborgarna kommer nog att minnas det som det vi brände pengar på. Världen kommer förhoppningsvis se något annat, säger anläggningsingenjör Emma Gustafsson på Göteborg Energi till Göteborgs-Posten. 

Verksamhetsområdeschef Anna Svernlöv säger att satsningen gav ett positivt resultat forskningsmässigt. Tekniken man har använt för framställning av biogas betraktas i stort som användbar och med möjligheter att skalas upp. Men marknaden är inte på plats – och alltså inte heller någon fullskalig anläggning. 

SKOGEN 11/2019

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons
 • Johanna Sandahl

  ”Inte läge att laborera”

  Innan det gasas på med produktionshöjande åtgärder behöver skogs­bruket bli långsiktigt hållbart, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen.
 • Forskning gör träskivor vänligare och tåligare

  Två projekt vid Linneuniversitet ska göra träfiberskivor mer miljövänliga och återvinningsbara. Dessutom ska de stå emot väta bättre.
 • Annons
 • Skogsfond Baltikum ökar förvärvstakten

  Skogsfond Baltikum expanderar. Just nu pågår en nyemission i syfte att genomföra ytterligare skogsförvärv i Lettland och Litauen.
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Annons