Gas från grot i malpåse

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Biogasanläggning
Anläggningen är inte längre i drift och ska konserveras medan man undersöker om den eventuellt kan komma till användning i framtiden.
BIOENERGI. Storsatsningen i Göteborg på drivmedel från grot stannade av. Tekniken finns, men inte marknaden.

Kommunägda Göteborg energi satsade på en försöksanläggning för biogas tillverkad av grot, men nu är anläggningen som hette Gobigas nerstängd.
Försöket inleddes 2005 med förstudier i samarbete med Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Under åren fram till stängningen 2018 satsades nära två miljarder på att göra gas av grenar och toppar. 

Annons
Annons

Fossilfri energi var målet, men tekniken oprövad. Det hela var tänkt som en demonstrationsanläggning som sedan skulle skalas upp och då bli kommersiellt gångbar. 
Förgasningen av groten ­stötte emellertid på problem vilket tog tid, efterfrågan på biogas sjönk, oljepriset likaså, och därmed försvann den ­ekonomiska drivkraften för projektet. Det blev aldrig något steg från demoanläggning till fullskalig biogasutvinning.

Projektet diskuterades häftigt och invändningarna gällde bland annat om en kommun skulle satsa så mycket pengar på forskning inom förnyelsebar energi. Anläggningen har nu lagts i malpåse och underhållet kostar två miljoner om året.
– Göteborgarna kommer nog att minnas det som det vi brände pengar på. Världen kommer förhoppningsvis se något annat, säger anläggningsingenjör Emma Gustafsson på Göteborg Energi till Göteborgs-Posten. 

Verksamhetsområdeschef Anna Svernlöv säger att satsningen gav ett positivt resultat forskningsmässigt. Tekniken man har använt för framställning av biogas betraktas i stort som användbar och med möjligheter att skalas upp. Men marknaden är inte på plats – och alltså inte heller någon fullskalig anläggning. 

SKOGEN 11/2019

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Skotarkranar får ny vipparm

  Kategorier: Skotare, vipparm, John Deere
  John Deere förser flera av sina skotarkranar med en omgjord och förbättrad vipparm som tillval.
 • Annons
 • Mellanskog ändrar sin prissättning

  Mellanskog höjer priserna på timmer och gör samtidigt skillnad på medlemmar och icke medlemmar vid prissättning av massaved.
 • Se över din skog efter ovädret

  Skogsägare i norra Sverige uppmanas se över sin skog efter snöovädret. Men var noga med säkerheten, råder Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Här är gänget bakom Barkborrekollen

  Skogssverige har träffat gänget bakom Barkborrekollen, en tjänst som hjälper skogsägare att hålla koll på sin fastighet på distans.
 • Stora förluster av tropisk skog

  Kategorier: avskogning, regnskog, WWF
  En ny studie från WWF visar att en skogsyta nästan lika stor som Sverige förlorades i Asien, Syd- och Mellanamerika och Afrika mellan 2004 och 2017.  
 • Annons