
Kommunägda Göteborg energi satsade på en försöksanläggning för biogas tillverkad av grot, men nu är anläggningen som hette Gobigas nerstängd.
Försöket inleddes 2005 med förstudier i samarbete med Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Under åren fram till stängningen 2018 satsades nära två miljarder på att göra gas av grenar och toppar.
Fossilfri energi var målet, men tekniken oprövad. Det hela var tänkt som en demonstrationsanläggning som sedan skulle skalas upp och då bli kommersiellt gångbar.
Förgasningen av groten stötte emellertid på problem vilket tog tid, efterfrågan på biogas sjönk, oljepriset likaså, och därmed försvann den ekonomiska drivkraften för projektet. Det blev aldrig något steg från demoanläggning till fullskalig biogasutvinning.
Projektet diskuterades häftigt och invändningarna gällde bland annat om en kommun skulle satsa så mycket pengar på forskning inom förnyelsebar energi. Anläggningen har nu lagts i malpåse och underhållet kostar två miljoner om året.
– Göteborgarna kommer nog att minnas det som det vi brände pengar på. Världen kommer förhoppningsvis se något annat, säger anläggningsingenjör Emma Gustafsson på Göteborg Energi till Göteborgs-Posten.
Verksamhetsområdeschef Anna Svernlöv säger att satsningen gav ett positivt resultat forskningsmässigt. Tekniken man har använt för framställning av biogas betraktas i stort som användbar och med möjligheter att skalas upp. Men marknaden är inte på plats – och alltså inte heller någon fullskalig anläggning.
SKOGEN 11/2019