Gas från grot i malpåse

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Biogasanläggning
Anläggningen är inte längre i drift och ska konserveras medan man undersöker om den eventuellt kan komma till användning i framtiden.
BIOENERGI. Storsatsningen i Göteborg på drivmedel från grot stannade av. Tekniken finns, men inte marknaden.

Kommunägda Göteborg energi satsade på en försöksanläggning för biogas tillverkad av grot, men nu är anläggningen som hette Gobigas nerstängd.
Försöket inleddes 2005 med förstudier i samarbete med Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Under åren fram till stängningen 2018 satsades nära två miljarder på att göra gas av grenar och toppar. 

Annons
Annons

Fossilfri energi var målet, men tekniken oprövad. Det hela var tänkt som en demonstrationsanläggning som sedan skulle skalas upp och då bli kommersiellt gångbar. 
Förgasningen av groten ­stötte emellertid på problem vilket tog tid, efterfrågan på biogas sjönk, oljepriset likaså, och därmed försvann den ­ekonomiska drivkraften för projektet. Det blev aldrig något steg från demoanläggning till fullskalig biogasutvinning.

Projektet diskuterades häftigt och invändningarna gällde bland annat om en kommun skulle satsa så mycket pengar på forskning inom förnyelsebar energi. Anläggningen har nu lagts i malpåse och underhållet kostar två miljoner om året.
– Göteborgarna kommer nog att minnas det som det vi brände pengar på. Världen kommer förhoppningsvis se något annat, säger anläggningsingenjör Emma Gustafsson på Göteborg Energi till Göteborgs-Posten. 

Verksamhetsområdeschef Anna Svernlöv säger att satsningen gav ett positivt resultat forskningsmässigt. Tekniken man har använt för framställning av biogas betraktas i stort som användbar och med möjligheter att skalas upp. Men marknaden är inte på plats – och alltså inte heller någon fullskalig anläggning. 

SKOGEN 11/2019

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Konkreta åtgärder gläder skogsindustrin

  Att Skogsstyrelsen kan presentera 88 konkreta åtgärder för att öka skogstillväxten med 20 procent inom 30 år är glädjande, anser Skogsindustrierna.
 • Annons
 • "Orimligt rättsprocessande"

  Kategorier: debatt, Norrtelje tidning
  Redan 2016 uppmärksammade Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket regeringen på att artskyddsförordningen inte fungerar gentemot markägare. Ändå har inget gjorts, skriver företrädare för LRF och Mellanskog i en debattartikel i Norrtelje Tidning.
 • ”Fem år går fort när man har roligt”

  För Skogssverige berättar nyblivna jägmästaren Sofie Dahlén Sjöberg om vad utbildningen  inneburit för henne. ”Jag valde helt klart rätt bransch”, säger hon.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Nu  börjar  mätandets  årtionde

  Om 1920-talet förknippas med tillväxt, vetenskap, konst och flärd så lär 2020-talet bli mätandets årtionde. Aldrig har vi kunnat mäta så mycket som nu. Och utvecklingen galopperar. Vart ska vi låta den ta vägen?
 • Stormöte om granbarkborren

  Skogsstyrelsen bjuder in skogsägare och andra berörda till granbarkborrekonferens i Linköping den 26 februari.
 • Annons