Gammal skog svalare än produktionsskog

Bild för Karin Bernle Written by Karin Bernle On the
FORSKNING. Gammelskog är­ ­svalare än avverkningsklar produktionsskog, konstaterar forskare i USA. De högsta vår- och sommartemperaturerna är 2,5 grader lägre i gammelskogarna.

Stående låga, Tyresta.Gammal skog i Tyresta.Studien är utförd i Kaskad­bergen i västra Nordamerika. 
I tidigare studier har man sett att temperaturerna i olika delar av bergskedjan påverkas av höjden över havet och topografin, men nu är forskarna övertygade om att även skogsskötseln spelar roll för temperaturen. 

Annons
Annons

Anledningen till temperaturskillnaden är att gammel­skogen har en annan struktur än den odlade. Kron­taket består av olika trädslag, vilket ger bättre skydd mot solstrålarna. Den rikliga biomassan hjälper till att hålla temperaturen inne i skogen nere. Det spelar dessutom stor roll att skogens vertikala struktur är mer komplex än den i en ungskog. 
Klimatförändringarna hotar många arter, men denna studie visar att mikroklimatet kan vara en räddning för en del. Många värmekänsliga arter trivs i den gamla skogens svalka. Enligt forskarna kan upptäckten spela stor roll för dessa arters överlevnad när klimatet förändras. 


Tillsammans för god skogsvård sedan 1882,  bli medlem i Föreningen Skogen du också!  Klicka här


”Med tanke på att gammelskogarna fortsätter att minska och att skogsbruket ökar, är det viktigt att förstå att mikroklimatets effekter är av stor betydelse för att bevara många arter”, skriver forskarna i sin rapport.
Resultatet från studien har publicerats i Science Advances.
Kaskadbergen sträcker sig från Kanada i norr till Kalifor­nien i söder. På bergens sluttningar växer stora skogar med både löv- och barrträd.

SKOGEN 6-7/2016

 

Publicerad:
Bild för Karin Bernle
Karin Bernle
Frilansjournalist
 • Väntad nedgång för Sveaskog

  Kategorier: Sveaskog
  Sveaskogs operativa rörelseresultat sjönk med 28 procent för årets nio första månader jämfört med samma period förra året.
 • Annons
 • Sänkt rörelseresultat men ökade leveranser för Mellanskog

  Kategorier: Mellanskog
  När Mellanskog summerar årets tre första kvartal syns en ökning i omsättning och leveranser men ett minskat rörelseresultat.
 • Minusresultat för Norra Skog

  Kategorier: Norra Skog
  Nybildade Norra Skog belastades med omstruktureringskostnader och gjorde en förlust på 33 miljoner före skatt.
 • Annons
 • Kraftigt resultatfall för Södra

  Kategorier: Södra
  Lägre priser på avsalumassa tyngde Södras kvartalsresultat. Detta trots högre leveransvolymer av huvudprodukterna jämfört med i fjol.
 • Ungskogsröjning ökar

  Allt större areal sköts i den brukade skogen. Det gäller framför allt genom röjning. Plantering ökar också, men knappast med contortatall som dalar i popularitet.
 • Annons