Gamla beslut bakom ökad biokraft

16 september 2016 El från biokraftverk, med bland annat skogsrester som råvara, ökar något. Ökningen beror dock på beslut som togs för flera år sedan. Ändrade villkor gör att färre vill investera i nya anläggningar.

Gamla beslut bakom ökad biokraft

Det finns 209 biokraftverk i Sverige som tillsammans har en kapacitet på 4 464 megawatt, en ökning med cirka 180 megawatt eller 4 procent det senaste året. Det visar tidningen Bioenergis årliga sammanställning över biokraft i Sverige. Nya anläggningar har tagits i drift ibland annat i Stockholm, Linköping, Skövde, Mjölby och Nybro.

– Tillskottet av reglerbar elproduktion är värdefullt för det svenska energisystemet eftersom biokraft kan balansera intermittent elproduktion från sol- och vindkraft. Det senaste årets ökade kapacitet beror på investeringsbeslut som togs för flera år sedan. Nu ser vi ett minskat intresse för att investera i nya anläggningar för biokraft på grund av sämre ekonomiska villkor jämfört med tidigare, säger Anders Haaker, chefredaktör på tidningen Bioenergi.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb