Gallringsvirke kan bli viktig energiråvara

14 januari 2019 Gallring av unga, täta skogsbestånd skulle kunna stå för betydande mängder biomassa till vissa av de svenska fjärrvärmeverken. 

Gallringsvirke kan bli viktig energiråvara

Lars Sängstuvall har i  sitt doktorsarbete vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)  undersökt förutsättningarna att öka uttaget av biomassa genom skörd av hela småträd i unga, täta bestånd.

– Lite tillspetsat kan man säga att frågan är om vi ska sluta röja skogen, och istället odla unga täta bestånd med klena träd, som kan avverkas som energiråvara eller för annan användning, med ny och effektiv drivningsteknik. Och mitt svar på den frågan är att det beror på marknadsläget och på de lokala skogliga förutsättningarna, säger  han i ett pressmeddelande från SLU.

Enligt Lars Sängstuvalls beräkningar kan biomassagallring stå för 15 procent av de svenska värmeverkens nuvarande energiförsörjning, och åtgärden är lämplig på 15 procent av den brukade skogsmarken. Med dagens efterfrågan kan biomassagallring alltså bara stå för en liten del av Sveriges totala energiförsörjning, men lokalt kan bidraget vara betydande – beroende på variationer i transportavstånd

– Vid en ökad efterfrågan på biomassa, som kan gå till nya typer av användning och produkter, har biomassagallring dock en avsevärt högre potential, säger han.

Genom datorsimuleringar jämförde även Lars Sängstuvall olika metoder. Till exempel jämfördes att skörda träden ett och ett eller att skörda genom schablonartad korridorgallring. Resultaten visar att korridorgallring är ett konkurrenskraftigt alternativ. Då avverkas träden i korridorerna medan de utanför lämnas att växa vidare. 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb