Gallringsidén styrde maskinvalet

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
Kenneth Kifby
Kenneth Kifby har klart för sig hur han vill ha det i sina förstagallringar, och en liten smidig skotare är en viktig bit för att få ihop det pusslet.
– Maskinerna måste anpassas efter skogen och inte tvärtom, säger Kenneth Kifby i Främsteby i nordöstra Småland. Han vill ha minimalt med stickvägar och fler träd kvar efter en första gallring. Det styrde hans maskinval.

Marssolen gör sitt bästa när Kenneth kör fram sin blänkande nya miniskotare, en Bison 8000. Den har endast tio timmar på mätaren. Dessutom är maskinen det allra första exemplaret där tillverkningsnumret 0001 syns snyggt instansat i ramen.
–Jag bestämde mig direkt när jag fick se den första gången på Elmia Wood. Den ska jag ha, sade jag!
–Det är ju så att man måste kompromissa med det mesta idag. Jag har tänkt mycket på att ordna till ett hembygge, men det tar tid och jag är 67 år nu, säger Kenneth och berättar att han nöjd med sin investering.
–Det är bara i undantagsfall som den kommit till korta, och då har jag löst det på annat sätt. Miniskotaren är i princip en proffsmaskin i lite mindre format.

Annons
Annons

Vagnsdrift
Vagnsdrift fås genom att trycka ned de hydrostatiskt drivna rullarna mellan hjulen. Systemet förhindrar dock användning av kedjor på vagnen.

Bison 8000 är hydrostatisk vilket betyder att det är två hydraulmotorer som står för driften, en till vagnen och en till traktorn. Fram och back sköts med ett par små knappar i hytten, likaså hög- och lågväxlarna. Till skillnad mot föregångaren Bison 6000 har den nya modellen dieselmotor, inklädd hytt, hydrostat, längre kran och kraftigare vagn.
Kenneth är mycket intresserad av skog, har gått Helgesbo skogsbruksskola och säger sig ha ett gammaldags tänk när det gäller hur en skog ska se ut. Så många träd som möjligt kvar efter första gallringen och så få stickvägar som möjligt är hans mål efter gallringen.
–Det ska vara ungefär 25 procent fler träd i en första gallring än vad man får kvar efter en traditionell gallring med stickvägsgående skördare, säger han.

Prenumerera på tidningen SKOGEN

Fastigheten är på 100 hektar. Om några år har han 25–30 hektar som är mogna att gallras för första gången, på bra och slät mark. Kenneth berättar att han räknar med att hugga en del för hand och så ska han ta hjälp av en av en kollega som har kört stickvägsfritt förr med sin Rottne H8 gallringsskördare. Med en liten smidig miniskotare behöver man inte ta upp några stickvägar utan kan slingerköra emellan träden.
Träden ställs med jämna mellanrum och han räknar med cirka 2000 stammar per hektar kvar efter gallring. När det så är dags för andra gallringen tar han in en större maskin som då hugger upp stickvägar.

Kenneth är klart kritisk till hur standardiserade gallringarna är idag.
–Maskintypen och bolagens rationella skötsel styr alldeles för mycket hur skogen danas. Det måste vara träden, biologin och skogsägaren som bestämmer hur det ska se ut efter en förstagallring. Man går in med stora maskiner där det blir för mycket vägar och alldeles för få träd kvar. Ungefär som att köpa en sexväxlad bil, men bara använda tre, säger Kenneth Kifby.

Text och foto: Thomas Adolfsén

SKOGEN 4/2014

 

Tekniska fakta Bison 8000

Bison 8000
Med en bredd på endast 1,5 meter är den lilla skotaren smidig i skogen. Men det får inte vara för långa skotningsavstånd eftersom maxlasten är 2000 kg.

 

Motor: 3 cyl Kubotadiesel
Effekt: 24 hk
Transmission: Hydrostatisk 6 WD
Elsystem: 12 volt
Kran: Kranman 30-60
Räckvidd: 4,40 m
Lyftkraft (vid 3,5 m): 185 kg
Mått: Längd 5,8 m, bredd 1,5 m, höjd 2,3 m.
Max last: 2000 kg
Vikt: 1390 kg
Pris: Tidsbegränsat introduktionserbjudande. Hytt med värme, 30-60 kran, hydraulisk vinsch, dubbelkommando, transportväxel och fyra extra LED-ljus: 395 000 + moms.
Tillverkare: Kranman AB

Publicerad:
 • Skogsägaren Mats Johansson

  Håll koll på avdraget

  TRANSPORT. Det kan skilja flera tusen kronor i transportavdrag hos olika virkesköpare. Att läsa det finstilta i prislistan och vara noga när kontraktet skrivs kan ha stor betydelse  för nettot.
 • Annons
 • Stadsnära skog

  Nya skogsutbildningar i söder

  HÖGSKOLA. Två nya utbildningar med anknytning till skog startas i Alnarp och Växjö. Den ena är en påbyggnad för folk med olika utbildningar som leder till en master.
 • Rekordlast skeppas från Sverige

  Kategorier: Vida, virkesexport
  Den största virkeslast som någonsin lämnat Sverige går från Karlhamns hamn i dag.
 • Annons
 • Karl Hedin

  Karl Hedin drog fullt hus hos Ladvik

  SKOGSKVÄLL. Industrimannen och skogsägaren Karl Hedin ­lockade många åhörare när han berättade om sina er­farenheter av Myndighets­sverige på ett möte som Ladviks skogsbrukarklubb och Föreningen Skogen höll en novemberkväll.
 • Mellanskog tar plats i jämställdhetsakademi

  Fredrik Munter, vd för Mellanskog, har valts in som ledamot i de gröna näringarnas jämställdhetsakademi.
 • Annons