MINIMÄSSA.

Gallringsfest lockar tusentals

2 november 2017 Inför Gallringsdagarna i Ludvika hade 14 jämförelse­ytor gallrats med olika metoder och maskiner. Sedan kom cirka 2 400 gallringskunniga för att titta, tycka och diskutera.

Gallringsfest lockar tusentals

Jämförelseytorna är cirka en kvarts eller en tredjedels hektar vardera. Besökarna fick en folder med beståndsdata om varje yta, bland annat tidsåtgång, maskinval och uttagen volym.
– Det var ganska stor spridning i uttag och genomförande. Mycket att diskutera med andra ord. Det finns så mycket att fundera på kring gallring som hur, när, sortiment, tidigt, sent eller inte alls, säger Torbjörn Johnsen på Skogsforum som i år arrangerade evenemanget för andra gången.

Torbjörn JohnsenTorbjörn JohnsenHan varnar ändå lite för att dra för långtgående slutsatser av jämförelserna.
– Det handlar om prestationen vid ett enda tillfälle och på olika terrängförhållanden på olika ytor, det måste man ha i åtanke. Några maskinförare fick risa mer för att ta sig fram, sådant syns inte i jämförelsen. Virkesvärdet finns inte heller med. Men som sagt: som diskussionsunderlag fungerar de utmärkt. Torbjörn Johnsen har en del egna reflektioner:
– Det slog mig hur svårt det är att gissa hur stort uttaget är i en nygallrad skog. Vissa hade tagit ut så mycket som 55 procent. Visst blir det en tillväxtförlust, men de visade att det faktiskt går utan att beståndet ser påtagligt sönderhugget ut.

Han tycker också att de mindre maskinerna blivit allt bättre på att ta sig fram i besvärlig terräng.
– Men om man ser till effektivitet så är störst ofrånkomligen snabbast. En poäng med evenemanget är att det inte handlar om ”nya maskinvärstingar” som på flera andra mässor. Hit tar leveran­törerna sina mest ändamålsenliga maskiner för gallring, enligt Torbjörn.
– Det kan man göra när folk har ett så utpräglat specialintresse. Utställarna, varav maskinleverantörerna var flest, talade enligt Torbjörn Johnsen om en ”mycket motiverad målgrupp”.
– När det gäller maskinval kan man se en uppdelning. För professionella maskinförare är det bäst ekonomi att ha en stor maskin som körs minst heltid och kanske förbrukas på fem år. Skogsägarna räknar inte på ekonomin på samma sätt. De har en mindre maskin som körs sporadiskt och håller mycket längre. Sedan finns ett mellansegment som uppskattas av bägge parter, förklarar han.

Till Gallringsdagarna kommer man också för att umgås. En del hade rest långväga, bland annat från Finland och Norge.
– Vi hade ordnat en campingplats där man grillade och hade en kul gemenskap, säger Torbjörn Johnsen.

SKOGEN 10/2017

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Johanna flyttar från Södra till Setra
SkogsJobb