EVENEMANG.

Gallringsdagar lyfter het fråga

14 juli 2016 Åsikterna går isär och faktaläget är dåligt, säger Torbjörn Johnsen som vill lyfta gallringsfrågan på Skogsforums första event.

Du läser nu en artikel på Skogen.se. Vill du läsa fler kvalitativa artiklar om t.ex. virkesmarknad, skötsel och teknik? Testa 3 nummer av SKOGEN  för endast 99 krDu läser nu en artikel på Skogen.se. Vill du läsa fler kvalitativa artiklar om t.ex. virkesmarknad, skötsel och teknik? Testa 3 nummer av SKOGEN för endast 99 kr.
Klicka här

Torbjörn JohnsenTorbjörn JohnsenSkogsforum arrangerar två dagar om gallring 23 till 24 september på Sveaskogs marker i västgötska Tidaholm.
– Det blir ingen mässa, utan mer som en skogsdag, och det blir pedagogiskt och publik­vänligt. Den stora grejen är våra förberedelser: Innan besökarna kommer har vi gallrat sex – sju hektar med olika maskiner som körs av vana förare. Det presenteras med fakta om skogen före och efter, det framgår vilken maskin som har kört, hur stort uttaget blev och hur lång tid det tog. Ett avsnitt gallras motor­manuellt. Kostnad för de olika metoderna får däremot besökarna räkna ut själva, berättar Torbjörn Johnsen, delägare i Skogsforum, från förberedelserna i skogen i Tidaholm.  

Bakgrunden till arrangemanget är att faktaläget om hur gallring utförs enligt honom är dåligt.
– Forskning finns, men Skogsstyrelsen har inte gjort någon gallringsuppföljning på tjugo år, så man vet inte hur läget är.
Både stora och mindre maskiner utlovas. Olika märken och företag deltar som utställare eller parter och det blir seminarier och presentationer runt provytorna. 
– Många markägare har en känsla av att gallringsläget inte är bra. Jag har sett tendenser i dokumentation från Riksskogtaxeringen. Efter 2005 har Götaland minskat gallringen i äldre bestånd, enligt rekommendationerna. Däremot väntar man för länge med förstagallringarna. Kanske för att få ut så mycket som möjligt när man sedan går in med maskiner. 
I kombination med låga massavedspriser, pressade entreprenörer med stora maskiner och ett troligen minskat stickvägsavstånd blir det ett problem som fler får upp ögonen för, resonerar Torbjörn Johnsen.  
– I slutänden är det skogs­ägaren som har makt att besluta över sin mark.

Han tycker själv att det ska bli spännande att se både antalet besökare och provgallringarna.
– Vi lyfter frågan. Många skogs­ägare har drabbats av skogsskador på grund av att det gallrats för hårt och för sent. Många vill ha en skonsammare gallring, men när det kommer till kritan fokuseras det kanske mer på kort­siktiga kronor och ören än på långsiktigt hållbar skog. Talar du med entreprenörer, forskare eller skogsägare så ser sanningarna olika ut, så det är verkligen värt att diskutera gallring.
Och det får säkert besökarna tillfälle att göra. Skogsforum bjuder in främst genom webben. Det kostar inget att delta om man är medlem i Skogsforum, där ett medlemskap är gratis. Arrangörerna vill dock att man registrerar sig om man tänker komma så att alla förberedelser får rätt dimensioner.

Skogsforum är ett nätforum med nära 29 000 medlemmar som i och med gallringsdagen breddar verksamheten. 

SKOGEN 6-7/2016

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb