Gallringsdagar lyfter het fråga

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
EVENEMANG. Åsikterna går isär och faktaläget är dåligt, säger Torbjörn Johnsen som vill lyfta gallringsfrågan på Skogsforums första event.

Du läser nu en artikel på Skogen.se. Vill du läsa fler kvalitativa artiklar om t.ex. virkesmarknad, skötsel och teknik? Testa 3 nummer av SKOGEN för endast 99 krDu läser nu en artikel på Skogen.se. Vill du läsa fler kvalitativa artiklar om t.ex. virkesmarknad, skötsel och teknik? Testa 3 nummer av SKOGEN för endast 99 kr.
Klicka här

Torbjörn JohnsenTorbjörn JohnsenSkogsforum arrangerar två dagar om gallring 23 till 24 september på Sveaskogs marker i västgötska Tidaholm.
– Det blir ingen mässa, utan mer som en skogsdag, och det blir pedagogiskt och publik­vänligt. Den stora grejen är våra förberedelser: Innan besökarna kommer har vi gallrat sex – sju hektar med olika maskiner som körs av vana förare. Det presenteras med fakta om skogen före och efter, det framgår vilken maskin som har kört, hur stort uttaget blev och hur lång tid det tog. Ett avsnitt gallras motor­manuellt. Kostnad för de olika metoderna får däremot besökarna räkna ut själva, berättar Torbjörn Johnsen, delägare i Skogsforum, från förberedelserna i skogen i Tidaholm.  

Annons
Annons

Bakgrunden till arrangemanget är att faktaläget om hur gallring utförs enligt honom är dåligt.
– Forskning finns, men Skogsstyrelsen har inte gjort någon gallringsuppföljning på tjugo år, så man vet inte hur läget är.
Både stora och mindre maskiner utlovas. Olika märken och företag deltar som utställare eller parter och det blir seminarier och presentationer runt provytorna. 
– Många markägare har en känsla av att gallringsläget inte är bra. Jag har sett tendenser i dokumentation från Riksskogtaxeringen. Efter 2005 har Götaland minskat gallringen i äldre bestånd, enligt rekommendationerna. Däremot väntar man för länge med förstagallringarna. Kanske för att få ut så mycket som möjligt när man sedan går in med maskiner. 
I kombination med låga massavedspriser, pressade entreprenörer med stora maskiner och ett troligen minskat stickvägsavstånd blir det ett problem som fler får upp ögonen för, resonerar Torbjörn Johnsen.  
– I slutänden är det skogs­ägaren som har makt att besluta över sin mark.

Han tycker själv att det ska bli spännande att se både antalet besökare och provgallringarna.
– Vi lyfter frågan. Många skogs­ägare har drabbats av skogsskador på grund av att det gallrats för hårt och för sent. Många vill ha en skonsammare gallring, men när det kommer till kritan fokuseras det kanske mer på kort­siktiga kronor och ören än på långsiktigt hållbar skog. Talar du med entreprenörer, forskare eller skogsägare så ser sanningarna olika ut, så det är verkligen värt att diskutera gallring.
Och det får säkert besökarna tillfälle att göra. Skogsforum bjuder in främst genom webben. Det kostar inget att delta om man är medlem i Skogsforum, där ett medlemskap är gratis. Arrangörerna vill dock att man registrerar sig om man tänker komma så att alla förberedelser får rätt dimensioner.

Skogsforum är ett nätforum med nära 29 000 medlemmar som i och med gallringsdagen breddar verksamheten. 

SKOGEN 6-7/2016

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Skogsägaren Mats Johansson

  Håll koll på avdraget

  TRANSPORT. Det kan skilja flera tusen kronor i transportavdrag hos olika virkesköpare. Att läsa det finstilta i prislistan och vara noga när kontraktet skrivs kan ha stor betydelse  för nettot.
 • Annons
 • Stadsnära skog

  Nya skogsutbildningar i söder

  HÖGSKOLA. Två nya utbildningar med anknytning till skog startas i Alnarp och Växjö. Den ena är en påbyggnad för folk med olika utbildningar som leder till en master.
 • Rekordlast skeppas från Sverige

  Kategorier: Vida, virkesexport
  Den största virkeslast som någonsin lämnat Sverige går från Karlhamns hamn i dag.
 • Annons
 • Karl Hedin

  Karl Hedin drog fullt hus hos Ladvik

  SKOGSKVÄLL. Industrimannen och skogsägaren Karl Hedin ­lockade många åhörare när han berättade om sina er­farenheter av Myndighets­sverige på ett möte som Ladviks skogsbrukarklubb och Föreningen Skogen höll en novemberkväll.
 • Mellanskog tar plats i jämställdhetsakademi

  Fredrik Munter, vd för Mellanskog, har valts in som ledamot i de gröna näringarnas jämställdhetsakademi.
 • Annons