Gallra gran en gång

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
ERFARENHET. Gallra bara en gång i granskogen! Det blir rådet från Skogspoddens Bo Jonasson om han måste handplocka ett enda tips inför gallringen.
Tidningen SKOGEN 9/2020Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»

En viktig upptäckt som Bo Jonasson har gjort under de 60 år han har skött sin skog är att granskogen mår bäst av att bara gallras en gång.
– Så fort man gallrar åsamkar man skador på mark, rötter och stammar. Därmed får man en ökad rötrisk. Dessutom får man förstås stubbar som står för den största rötspridningen, säger han.
En andragallring ger över huvud taget mer skador, anser han.
– Vid förstagallringen har man gott om ris på ­marken att skydda skotarvägarna med. Det har man inte vid andragallringen, säger han.
För tall gäller däremot minst två gallringar före 
50 års ålder.
– Sedan får tiden utvisa om det behövs fler,
För både tall och gran lämpar det sig att lämna 900 till 1 100 stammar per hektar vid förstagallringen, anser Bo. Det är prioriterat att ta ut kro­kiga och skadade träd som inte lämpar sig för timmer. 
Det pratas mycket om olika maskintyper, som bestånds- eller stickvägsgående skördare, men enligt Bo Jonasson spelar metoden mindre roll.
– Det viktigaste är människan bakom spakarna. Det är kvaliteten på maskinförarna som avgör och den är nästan alltid god. Det är en väldigt fin yrkeskår, säger Bo Jonasson.
Den som vill veta mer om gallring kan lyssna på Skogspoddens avsnitt 70.

Annons
Annons

Bo och Per JonassonBo Jonasson (t v) och hans son Per som gör Skogspodden tillsammans kommer emellanåt att dela med sig av sina bästa skötseltips till SKOGENs läsare. Foto: Teresia Borgman

OM / Skogspodden
Internetsänt radioprogram som görs för femte året i rad av Bo Jonasson, far och jägmästare och Per Jonasson, son och civilingenjör. 
Alla skötseltips som ges i podden baseras på  erfarenheter från eget skogsbruk i Bergslagen och Småland. Skogspodden kommer ut sista fredagen i varje månad förutom i juli. Hittills har ett sjuttiotal avsnitt sänts och alla finns på skogspodden.se
Skogspodden gör även filmer som finns att se på deras Youtube-kanal.

SKOGEN 9/2020

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Kraftigt resultatfall för Södra

  Kategorier: Södra
  Lägre priser på avsalumassa tyngde Södras kvartalsresultat. Detta trots högre leveransvolymer av huvudprodukterna jämfört med i fjol.
 • Annons
 • Ungskogsröjning ökar

  Allt större areal sköts i den brukade skogen. Det gäller framför allt genom röjning. Plantering ökar också, men knappast med contortatall som dalar i popularitet.
 • Mikael Lundberg

  ”Välkomna unga till jaktlaget”

  Genom att bli ännu bättre på att ha ett tillåtande och vänligt klimat ska vi locka unga till jaktlaget, berättar Mikael Lundberg i Sista ordet.
 • Annons
 • Mellanskog vill vinstdela 36 miljoner

  Mellanskogs styrelse föreslår en vinstutdelning till medlemmarna på närmare 36 miljoner kronor.
 • Barkborre bekämpas bäst sommartid

  Kategorier: granbarkborre, skogsskador
  Att bekämpa granbarkborrar med den så kallade sök- och plockmetoden kan inte rekommenderas under vinterhalvåret, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons