Fyrdubblad premie och trixande

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Granbarkborreangripen skog
Döda granar längs Ringarhultsån i Motala, Östergötland – offer för granbark­borrar. Foto: Mattias Westerberg/SKOGENbild
Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.

När skogsägarna Bo och Christina Svensson öppnade brevet från för­säkringsbolaget ­kunde de inte tro sina ögon. Premien för skogsförsäkringen var fyra gånger högre än bara ett år tidigare.

Annons
Annons

Bo och Christina Svensson äger en stor skogsfastighet i norra Värmland. Den produktiva marken med mesta­dels gran är på 720 hektar. För paret har det varit självklart att försäkra skogen mot bland annat brand och storm.

När premien skulle betalas i fjol reagera­de ingen, beloppet på 13 408 kronor betala­des rutinmässigt in.

Men när kuvertet öppnades i år blev reak­tionen en annan. Faktum är att de var över­tygade om att ett fel begåtts. Premien hade höjts till 56 188 kronor.

När Christina ringde och kollade med försäkringsbolaget blev beskedet att be loppet stämde.

Läs hela artikeln i SKOGEN 6-7/2020.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Nu släpps digitala skogslektioner

  Nu är det premiär för Skogen i Skolans digitala läromedel om skogens roll i en hållbar utveckling. Lektionerna riktar sig även till klasser som inte har en skog runt knuten.
 • Annons
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Annons
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Annons