FSC-certifieringen bidrar till biologisk mångfald i Finlands skogar. Det handlar främst om åtgärder som bevarande av olika livsmiljöer för hotade arter, större nyckelbiotoper och kantzoner mot sjöar och vattendrag. Viktiga bidrag är också att biologiskt värdefulla träd lämnas vid avverkning och att blandskog främjas.
Det hävdar Svenska FSC som gjort en studie av certifieringens effekter i Finland
– Rapporten visar att det finns vetenskapligt stöd att FSC verkligen kan bidra till att bevara skogens biologiska mångfald och hur FSC kan fungera som ett komplement till lagstiftning och andra statliga naturvårdsåtgärder i Finland. Genom att FSC också handlar om social hänsyn och ekonomisk bärkraft bidrar man till att öka flera värden i skogen, säger Henrik von Stedingk, skogs- och standardansvarig hos Svenska FSC, i ett pressmeddelande.
Under de senaste fem åren har andelen FSC-certifierad skog i Finland mer än tredubblats. Idag är 8 procent av Finlands skogar FSC-certifierade, totalt över 1.5 miljoner hektar. FSC-certifiering ställer krav på skogsbruket som går utöver kraven i den finska lagstiftningen.
FSC leder bland annat till att stora nyckelbiotoper och livsmiljöer för hotade arter bevaras, utöver de mindre nyckelbiotoper och livsmiljöer för fridlysta arter som lagen skyddar. FSC leder också till att träd sparas i form av kantzoner längs med alla sjöar och vattendra, skriver Svenska FSC.
Där skogen brukas bidrar FSC med att både levande och döda träd lämnas, och att lövträd i barr- och blandskogar gynnas. Sammanlagt leder FSC:s regler till fler trädslag i olika åldrar och storlekar, och till en större strukturell variation i skogar, vilket i sin tur gynnar en större mängd av arter, hävdar svenska FSC,
Detta är den tredje rapporten i en serie om FSC:s bidrag till biologisk mångfald. Tidigare studier har gjorts i Sverige och Estland.