”FSC - en katastrof i nordväst”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
DEBATT. Den svenska FSC-standarden kom redan från början att bli dominerad av naturvårdsintressen. Under hela den svenska FSC-resan har fokus på produktion, ekonomi och lokal förankring varit av underordnad betydelse. Det skriver Anders Pettersson, allmänningsförvaltare, i Skogsaktuellt.

För nordvästra Sveriges  del är den nationella FSC-standarden en katastrof. I dagens tappning är det en certifiering som dödar och utsläcker verksamhet.

Annons
Annons

Allmänningsskogarna i nordväst består till övervägande delen av höglägesskogar, mestadels grandominerade, åtminstone i Västerbotten. Sådan skog är klart överrepresenterad i det svenska skogsbevarandet. Det är endast en mindre del av Sveriges rödlistade arter som kan existera i den typen av skog. Ändå är det skogsbevarandet i Sveriges nordvästra fjärde­del som fortsätter att öka mest

Läs mer i Skogsaktuellt

Opinion
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons
 • Jacob Edlund, Biometria

  Kritiserade mätmetoden dominerar fortfarande

  MATRISFUB. Ett år senare har fortfarande inget av sågverken börjat använda den nya formen av topp-rot-mätning som Biometria rekommenderar. Matriserna är fortfarande kvar.
 • Baltspecial i Virkesstudion 

  I avsnitt 17 av Virkesstudion står den baltiska virkesmarknaden i fokus.
 • Annons