”FSC - en katastrof i nordväst”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
DEBATT. Den svenska FSC-standarden kom redan från början att bli dominerad av naturvårdsintressen. Under hela den svenska FSC-resan har fokus på produktion, ekonomi och lokal förankring varit av underordnad betydelse. Det skriver Anders Pettersson, allmänningsförvaltare, i Skogsaktuellt.

För nordvästra Sveriges  del är den nationella FSC-standarden en katastrof. I dagens tappning är det en certifiering som dödar och utsläcker verksamhet.

Annons
Annons

Allmänningsskogarna i nordväst består till övervägande delen av höglägesskogar, mestadels grandominerade, åtminstone i Västerbotten. Sådan skog är klart överrepresenterad i det svenska skogsbevarandet. Det är endast en mindre del av Sveriges rödlistade arter som kan existera i den typen av skog. Ändå är det skogsbevarandet i Sveriges nordvästra fjärde­del som fortsätter att öka mest

Läs mer i Skogsaktuellt

Opinion
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons
 • Lena Larsson

  Så minskar skogsbruket utsläppen

  Skogens roll i klimatarbetet är betydelsefull och branschen slår sig gärna för bröstet så att hjälte­glorian guppar. Men skogs­brukets verksamheter i sig sörplar bränsle och genererar utsläpp och det finns stort utrymme för förbättringar.
 • Visst hopp om minskade barkborreskador

  Kategorier: granbarkborre, skogsskador
  Under 2019 minskade förökningen av granbarkborre jämfört med 2018. Det ger visst hopp om att ökningstakten av barkborreskador avtar i sommar, enligt en studie från SLU.
 • Annons