Friheten framför allt!

18 mars 2020 Friheten är det bästa med att äga skog! Det visar en enkät som vi nyligen gjort bland föreningens medlemmar. Frihet att sköta sin natur, forma sin bit av landskapet, njuta av att se skogen växa. 

Tjäna pengar är bra, men det toppar inte hos de flesta. Fast det visste vi kanske alla redan.
Vi frågade också vilka budskap som är viktigast att föreningen berättar för världen, politiker och allmänhet. Det blev nästan mangrann uppslutning bakom vårt kärnbudskap: Låt skogsfolk välja på många sätt att bruka skogen, beroende på vad man är intresserad av.

Bengt Ek, generalsekreterareBengt Ek, generalsekreterare Föreningen Skogen. 
Foto: Karin LepikkoDet handlar om frihet att välja fokus. Vare sig jag vill ha virkespackade, variationsrika, vackra, vilttäta eller vedinriktade skogar. Eller något annat. Om alla får utlopp för sina starkaste engagemang kommer skogarna att ge mer. Och det handlar inte bara om att påminna politiker om det. Ibland kör även skogsbruket fast i en och samma fåra.

I februarinumret av tidningen SKOGEN kan du möta en person som inte riktigt följer den ström som ju går mot mer förädlade plantor, mer plantering. Frank Karlsson (sid 24) väljer i stället de utrotnings­hotade fröträdsställningarna och därmed ortens proveniens. Ibland kan man behöva bli på­mind även om enkla alternativ till trenderna.

Friheten och engagemanget är grunden i föreningens inställning till det mesta. Det ger både samhällsnytta och glädje i skogs­brukandet.
Men att bryta likriktningen i skogen kom uppriktigt sagt på andra plats i vår medlemsenkät. Ännu viktigare är att berätta för världen om skogens nytta för ­klimatet. Det tar vi på föreningens kansli med oss i det fortsatta arbetet.

SKOGEN 2/2020 
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt – som prenumerant eller lösnummer

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb