Friheten framför allt!

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Friheten är det bästa med att äga skog! Det visar en enkät som vi nyligen gjort bland föreningens medlemmar. Frihet att sköta sin natur, forma sin bit av landskapet, njuta av att se skogen växa. 

Tjäna pengar är bra, men det toppar inte hos de flesta. Fast det visste vi kanske alla redan.
Vi frågade också vilka budskap som är viktigast att föreningen berättar för världen, politiker och allmänhet. Det blev nästan mangrann uppslutning bakom vårt kärnbudskap: Låt skogsfolk välja på många sätt att bruka skogen, beroende på vad man är intresserad av.

Annons
Annons

Bengt Ek, generalsekreterareBengt Ek, generalsekreterare Föreningen Skogen. 
Foto: Karin Lepikko
Det handlar om frihet att välja fokus. Vare sig jag vill ha virkespackade, variationsrika, vackra, vilttäta eller vedinriktade skogar. Eller något annat. Om alla får utlopp för sina starkaste engagemang kommer skogarna att ge mer. Och det handlar inte bara om att påminna politiker om det. Ibland kör även skogsbruket fast i en och samma fåra.

I februarinumret av tidningen SKOGEN kan du möta en person som inte riktigt följer den ström som ju går mot mer förädlade plantor, mer plantering. Frank Karlsson (sid 24) väljer i stället de utrotnings­hotade fröträdsställningarna och därmed ortens proveniens. Ibland kan man behöva bli på­mind även om enkla alternativ till trenderna.

Friheten och engagemanget är grunden i föreningens inställning till det mesta. Det ger både samhällsnytta och glädje i skogs­brukandet.
Men att bryta likriktningen i skogen kom uppriktigt sagt på andra plats i vår medlemsenkät. Ännu viktigare är att berätta för världen om skogens nytta för ­klimatet. Det tar vi på föreningens kansli med oss i det fortsatta arbetet.

SKOGEN 2/2020 
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Virkesstudion #45 – svensk skogsstrategi

  I dagens avsnitt träffar Virkesstudion personer som på olika sätt arbetar med den svenska skogsstrategin.
 • Annons
 • ”Attityden mot skogsbruket måste ändras”

  SKOGENdebatt. Skogsbruket får allt sämre lönsamhet samtidigt som pålagorna ökar och äganderätten inskränks. Hur kan beslutsfattare göra så mot en näring som är så viktig för Sverige? Ändra attityd!  Det säger Karin Brunsberg, praktiker i skogsbruket sedan 50 år.
 • Äganderätten oroar mest

  Fler skogsägare än i fjol tror på ökade timmer- och fastighetspriser. Men äganderätten oroar allt fler, enligt Skogsbarometern.
 • Annons
 • Jenny Book

  Ny på jobbet: Jenny Book

  I april tog Jenny Book över ­kommunikationen på John Deere Forestry efter Dieter Reinisch som nu går i pension efter många år på företaget.
 • Frisk ask kartlagd

  I snart 30 år har askskottsjukan dragit fram som en löpeld över Europas askbestånd. Men vissa individer står emot. Nu har forskare funnit genetiska skillnader mellan motståndskraftiga och känsliga träd.
 • Annons