Friheten framför allt!

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Friheten är det bästa med att äga skog! Det visar en enkät som vi nyligen gjort bland föreningens medlemmar. Frihet att sköta sin natur, forma sin bit av landskapet, njuta av att se skogen växa. 

Tjäna pengar är bra, men det toppar inte hos de flesta. Fast det visste vi kanske alla redan.
Vi frågade också vilka budskap som är viktigast att föreningen berättar för världen, politiker och allmänhet. Det blev nästan mangrann uppslutning bakom vårt kärnbudskap: Låt skogsfolk välja på många sätt att bruka skogen, beroende på vad man är intresserad av.

Annons
Annons

Bengt Ek, generalsekreterareBengt Ek, generalsekreterare Föreningen Skogen. 
Foto: Karin Lepikko
Det handlar om frihet att välja fokus. Vare sig jag vill ha virkespackade, variationsrika, vackra, vilttäta eller vedinriktade skogar. Eller något annat. Om alla får utlopp för sina starkaste engagemang kommer skogarna att ge mer. Och det handlar inte bara om att påminna politiker om det. Ibland kör även skogsbruket fast i en och samma fåra.

I februarinumret av tidningen SKOGEN kan du möta en person som inte riktigt följer den ström som ju går mot mer förädlade plantor, mer plantering. Frank Karlsson (sid 24) väljer i stället de utrotnings­hotade fröträdsställningarna och därmed ortens proveniens. Ibland kan man behöva bli på­mind även om enkla alternativ till trenderna.

Friheten och engagemanget är grunden i föreningens inställning till det mesta. Det ger både samhällsnytta och glädje i skogs­brukandet.
Men att bryta likriktningen i skogen kom uppriktigt sagt på andra plats i vår medlemsenkät. Ännu viktigare är att berätta för världen om skogens nytta för ­klimatet. Det tar vi på föreningens kansli med oss i det fortsatta arbetet.

SKOGEN 2/2020 
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Södra har utsett ny vd

  Kategorier: Södra, Lotta Lyrå
  Lotta Lyrå har utsetts till ny vd och koncernchef för Södra. Hon kommer närmast från Clas Ohlsson men har bakgrund hos Södra.
 • Annons
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Annons
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons