Uppgifter om forn- och kulturlämningar, trädens ålder eller skogspartiernas marklutning och fuktighet är bara några exempel på data som kan hämtas från Skogsstyrelsens skogsdata.
När kreativa datautvecklare får tillgång till myndighetens data kommer vi att få se många smarta applikationer, spår Skogsstyrelsens projektledare Agneta Jonsson.
I dag är bara en del av datamängden tillgänglig som öppna data. Med projektbidrag från Vinnova arbetar Skogsstyrelsen för närvarande med att precisera vilka data som ska vara öppna och därefter utveckla så kallade API (Application Programming Interface) för vart och ett av områdena som ska tillgängliggöras.
Redan nu finns skogliga datakällor tillgängliga som öppna data. Och i augusti kan Skogsstyrelsen ge besked om hur öppna data kan förbättra miljöhänsynen i skogen.
– Vi gör hänsynsdata tillgängligt. Det betyder att när en skogsägare anmäler att avverka och skickar in en karta där avverkningen är utmärkt kan hen få tillbaka den med uppgifter om vilka hänsynskrävande områden som vi har registrerade där, säger Agneta Jonsson.