Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?
Då behöver du bli prenumerant på Tidningen Skogen, en helt oberoende tidning för ett lönsamt skogsbruk och god naturvård.Skoglig läsning under hela året där du får nörda ner dig i skogsskötsel, virkesmarknad och teknik.Du har även valmöjligheten att bli medlem i Föreningen Skogen för att ta del av ännu mer kunskap genom exkursioner och digitala skogsfrukostar.
- Tillgång till artiklar på skogen.se
- Tidningen Skogen hem till brevlådan (11 nr)
- E-tidning
- Mediaarkiv
Redan prenumerant?
Hallå där, Lena Gustafsson, professor emeritus vid Institutionen för ekologi på SLU. Du är filmstjärna i en färsk SLU-film som hade premiär i april om nyckelbiotoper.
Hur känns det?
– Trevligt med popcorn och att det blev premiär till slut! Vi fick medel för några filmer för sex år sedan. Sedan diskuterades rättsläget för nyckelbiotoperna och en del av filmmaterialet blev inaktuellt, tills domen nu kom från Högsta förvaltningsdomstolen att inventeringen är ett kunskapsunderlag som inte kan överklagas.
Den sista nyckelbiotopen är alltså registrerad. Vad ska hända nu?
– Ja, det undrar jag också. För framtiden hoppas jag på någon inventering som ger forskningen och skogsbruket fortsatta möjligheter. Vår riksdag har bestämt att man ska värna den biologiska mångfalden, då behövs någon ersättning för nyckelbiotopsinventeringen.
– Avsikten med den var ju att hjälpa skogsägaren att veta vad som finns på den egna marken. Oupptäckta nyckelbiotoper riskerar nu att förstöras. Man vet helt enkelt inte var de finns.
Vad säger den sammanställning som du tidigare har gjort av tjugo års forskning på nyckelbiotoper?
– Bland annat att de verkligen är viktiga som både livbåt och skyddsnät för många arter.
Läs även SKOGENs intervju med Lena Gustafsson i samband med att hon tilldelades Artdatabankens naturvårdspris tidigare i år.
TITTA / TRE FILMER
Här kan du se de tre filmer om nyckelbiotoper som Sverker Johansson och Bitzer Productions har producerat för SLU:
FAKTA / Från Murstensdalen till Galgberget
- Det finns cirka 100 000 registrerade nyckelbiotoper i Sverige som omfattar två procent av den svenska skogen.
- Den första registrerades i Murstensdalen norr om Karlskoga 1993 och den sista 2021 på Galgberget i Hudiksvall.
- Högsta förvaltningsdomstolen slog nyligen fast att nyckelbiotoper inte kan överklagas eller avregistreras.
- Skogsstyrelsen stoppade registreringen av nyckelbiotoper 2021, men de utgör fortfarande en av Sveriges största naturvärdesinventeringar någonsin.
- I en nyckelbiotop finns ofta olika generationer av död ved och levande träd i olika åldrar och därmed en mångfald livsmiljöer och många arter.