Från bergborr till skogsplant

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
SPÅRBYTE På plantskolan kan erfarenheter från tillverkning av bergborrmaskiner komma till nytta. Faktiskt! Johanna Leijon bytte bransch, men tog med sig metoder och kunskap.

Sedan ett halvår är Johanna Leijon platschef vid Svenska skogsplantors plantskola i Hallsberg. Tidigare var hon kvalitets- och produktions­teknisk chef hos Atlas Copco. Det kan tyckas vara ett stort steg och visst finns skillnader. En rolig sådan är att hon nu får följa säsongsvariationerna, genom sådd och växthusodling.
– En annan skillnad är att om något inte stämde i en maskin kunde man gå in och justera den. Här är det produkten som leder produktionen. Man kan ju inte styra över väder och vind, säger hon och syftar på de stora frilandsytorna för odling.

Annons
Annons

Johanna LeijonJohanna LeijonDet skapar en oförutsägbarhet som knappast fanns vid produktionen av bergborrmaskiner hos Atlas Copco. Men Johanna Leijon tycker ändå att hennes tidigare er­farenheter av kvalitetsarbete kan göra nytta i plantskolan.
 – Vi kommer att införa 5S, en japansk metod för att få bättre ordning och reda och effektivisera arbetet.
Dessutom ska det införas skriftliga instruktioner för arbetsuppgifterna på plant­skolan.
– Här finns medarbetare med oerhört stor kunskap som det är viktigt att andra får ta del av, säger hon.

På gång är också personalutbildningar i medarbetarskap, ett sätt att få kollegorna tryggare i sina roller och att känna delaktighet. Ett annat stort fokusområde är säkerhet, tillägger hon.
Johanna Leijon kommer till Svenska skogsplantor i ett expansivt skede. Personal­styrkan i Hallsberg har ökat med två personer och är nu uppe i 13. Planen är att öka plantproduktionen på drygt 15 miljoner plantor om året till drygt 21 miljoner.
På frågan om vad som varit den största utmaningen med att byta till ett skogligt jobb svarar hon att det är just säsongsvariationen. Och att det tar ett helt år innan man har hunnit se alla uppgifter på plantskolan.

Men mest låter Johanna Leijon nöjd över att få upptäcka en ny bransch.
– Det är jätteroligt att ta ett kliv in i den gröna världen. Och så får jag jobba med ett av mina största fritidsintressen: odling.

NY PÅ JOBBET / JOHANNA LEIJON
Ålder: 33 år. 
Familj: Sambo Jesper och döttrarna Tuva och Saga.
Uppväxt: Örebro.
Bor: Kumla.
Bakgrund: Civilingenjör i maskinteknik (Linköpings tekniska hög­skola) har jobbat på Atlas Copco med bland annat projektledning, logistikutveckling, kvalitetsteknik, produktionsteknik och ledarskap.
Fritidsintressen: Det största är helt klart odling! Men jag gillar också att cykla, träna, resa och åka på utflykter med familjen, gärna ute i skogen.
Framtidsdröm: Att odlingsintresset smittar av sig till döttrarna så att vi kan påta i trädgården tillsammans.

SKOGEN 5/2019

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • FSC: Vi välkomnar synpunkter och dialog

  Kategorier: SKOGENdebatt, FSC Sverige
  SKOGENdebatt. Lars M Johansson frågar om FSC Sverige har blivit en hemlig grupp för några få invalda. FSC Sverige är en medlemsdriven frivilligorganisation som strävar efter dialog och öppenhet, och vi vill gärna få fler medlemmar och användare, skriver styrelserepresentanter i en replik.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Bygg ditt eget paradis

  Skogsnäringen har säkert lika många namn för virke som inuiterna sägs ha för snö. Men vi är nog lika fattiga på synonymer för landskapsvård som inuiterna är när de ska prata om beachvolleyboll.
 • Väntad nedgång för Sveaskog

  Kategorier: Sveaskog
  Sveaskogs operativa rörelseresultat sjönk med 28 procent för årets nio första månader jämfört med samma period förra året.
 • Annons
 • Sänkt rörelseresultat men ökade leveranser för Mellanskog

  Kategorier: Mellanskog
  När Mellanskog summerar årets tre första kvartal syns en ökning i omsättning och leveranser men ett minskat rörelseresultat.
 • Minusresultat för Norra Skog

  Kategorier: Norra Skog
  Nybildade Norra Skog belastades med omstruktureringskostnader och gjorde en förlust på 33 miljoner före skatt.
 • Annons