Framtidsperspektiv på jättekongressen

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
INTERNATIONELLT. Världens största skogskonferens kommer till Sverige om fem år. ­Förberedelserna är redan igång och efter nyår ska ett kansli byggas upp.

Vart femte år håller International Union of Forest Research Organizations (IUFRO) sin världskongress. I år var den förlagd till Curitiba i Brasilien och nästa gång äger den rum i Stockholm med SLU som värdorganisation. 

Annons
Annons

Fredrik IngemarsonFredrik IngemarsonFredrik Ingemarson på SLU är chef för sekretariatet för IUFRO 2024 och har redan arbetat under flera år med ­förberedelser.
– Kongressen i Stockholm har temat ”skog och samhälle mot 2050” och har barnen i fokus, berättar Fredrik Ingemarson. 
Stockholm konkurrerade med Paris och Moskva om att få vara värd för kongressen som är en mötesplats för bland andra forskare, näringsliv och beslutsfattare och en stor möjlighet att få visa upp norra halvklotets skogsbruk. 

Sverige samarbetar nära med sina grannländer Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen och Norge i förberedelserna och kongress­deltagarna deltar i exkursioner som ger inblick i regionala ­frågor i relation till den globala utvecklingen. 

Kongressen är förankrad på ministernivå i Norden och ­Baltikum och hos den svenska regeringen. Även kungen har uttryckt sitt intresse. 
– Framtids- och barnperspektivet kommer att märkas genom att vi bjuder in skolor till olika aktiviteter som trädplantering och innovations­tävlingar. Vi hoppas på ung­domars delaktighet i programmet till exempel som värdar för exkursioner. Det spånas på det! Skogen har en stor roll att spela i framtiden, och att ta med ­barnen är därför självklart, säger Fredrik Ingemarson.

SKOGEN 11/2019

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons
 • Johanna Sandahl

  ”Inte läge att laborera”

  Innan det gasas på med produktionshöjande åtgärder behöver skogs­bruket bli långsiktigt hållbart, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen.
 • Forskning gör träskivor vänligare och tåligare

  Två projekt vid Linneuniversitet ska göra träfiberskivor mer miljövänliga och återvinningsbara. Dessutom ska de stå emot väta bättre.
 • Annons
 • Skogsfond Baltikum ökar förvärvstakten

  Skogsfond Baltikum expanderar. Just nu pågår en nyemission i syfte att genomföra ytterligare skogsförvärv i Lettland och Litauen.
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Annons