Framtidsperspektiv på jättekongressen

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
INTERNATIONELLT. Världens största skogskonferens kommer till Sverige om fem år. ­Förberedelserna är redan igång och efter nyår ska ett kansli byggas upp.

Vart femte år håller International Union of Forest Research Organizations (IUFRO) sin världskongress. I år var den förlagd till Curitiba i Brasilien och nästa gång äger den rum i Stockholm med SLU som värdorganisation. 

Annons
Annons

Fredrik IngemarsonFredrik IngemarsonFredrik Ingemarson på SLU är chef för sekretariatet för IUFRO 2024 och har redan arbetat under flera år med ­förberedelser.
– Kongressen i Stockholm har temat ”skog och samhälle mot 2050” och har barnen i fokus, berättar Fredrik Ingemarson. 
Stockholm konkurrerade med Paris och Moskva om att få vara värd för kongressen som är en mötesplats för bland andra forskare, näringsliv och beslutsfattare och en stor möjlighet att få visa upp norra halvklotets skogsbruk. 

Sverige samarbetar nära med sina grannländer Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen och Norge i förberedelserna och kongress­deltagarna deltar i exkursioner som ger inblick i regionala ­frågor i relation till den globala utvecklingen. 

Kongressen är förankrad på ministernivå i Norden och ­Baltikum och hos den svenska regeringen. Även kungen har uttryckt sitt intresse. 
– Framtids- och barnperspektivet kommer att märkas genom att vi bjuder in skolor till olika aktiviteter som trädplantering och innovations­tävlingar. Vi hoppas på ung­domars delaktighet i programmet till exempel som värdar för exkursioner. Det spånas på det! Skogen har en stor roll att spela i framtiden, och att ta med ­barnen är därför självklart, säger Fredrik Ingemarson.

SKOGEN 11/2019

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Biogasanläggning

  Gas från grot i malpåse

  BIOENERGI. Storsatsningen i Göteborg på drivmedel från grot stannade av. Tekniken finns, men inte marknaden.
 • Annons
 • ”Andelen skyddad skog överdrivs”

  Naturvårdsverket anser att nio procent av Sveriges skogar är skyddade genom avsättning. Enligt Skogsindustrierna är siffran nästan tre gånger så hög.
 • Vintriga skogsprojekt i podden

  Kategorier: Skogspodden
  I avsnitt 61 av Skogspodden pratas om  vinterns skötselprojekt i skogen. Dessutom bjuds på några personliga tabbar.
 • Annons
 • Virkesstudion #22 – Marknadsrapporter

  Kategorier: Virkesstudion #22
  Virkesstudion tar upp den senaste tidens marknadsrapporter. De ställer frågan: Är skogsägare obotliga optimister?
 • Nu finns nya data om skogen

  Kartor med uppdaterad information om exempelvis trädhöjd och virkesförråd finns nu tillgängliga för berörda skogsägare. Datan kommer från den pågående laserskanningen och omfattar hittills en femtedel av Sveriges skogar.
 • Annons