Framtiden på Skogsnäringsveckan

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Smutsiga och slitna skogshuggare. Med yxa i hand och barnarbetare vid sin sida sliter de ut sig i Distrikt 7 för att försörja överklassen, huvudstaden, med råvara och energi. Är succéböckerna och filmerna om ”The Hunger Games” bara en fantasifull framtidsdystopi?

Bengt EkDu som kommer på Skogsnäringsveckan nu i april och lyssnar på Per Schlingmann kommer att bli påmind om att visionen kanske inte är så fantasifull. Schlingmann pekar på den galopperande globala utvecklingen. Vi går rakt in i en värld där ”alla” vill bo i städer, helst stora trånga städer. ”Staden är det nya svarta.” Det är där inte bara människorna i allmänhet flockas utan särskilt kvinnorna, liksom kunskapen, innovationskraften och oproportionerligt mycket makt. Och takten ökar, ju större massa desto starkare gravitation. Snart kan vi glömma nationerna, jorden befolkas och drivs av 600 storstäder.

Annons
Annons

Och mellan städerna? Distrikt 7 och de andra distrikten får man anta. Som levererar mat, kläder, metall, byggmaterial och energi.
 
Men på Skogsnäringsveckan kommer vi framför allt uppehålla oss vid ett annat scenario. Ett som aldrig kommer att bli någon bra film med Jennifer Lawrence och Donald Sutherland men för arbetarna i distrikten vore det ett paradis. Nu lanseras på allvar visionen för svensk skogsnäring: Skogen som drivkraft i bioekonomin, ett samhälle där ekonomin bygger på vad naturen ger, uthålligt. Med rätt utveckling kan skogsnäringen bli en hörnpelare i det goda samhällsbyggandet och vara dominerande källa till byggmaterial, drivmedel och mycket annat som i dag driver fossilekonomin.
Det kräver politiska satsningar på hela landet. Och lika stora satsningar från näringslivet på nästa generations industrier. I skogen kräver det samma saker som får städerna att sjuda: Kunskap, entreprenörskap och   att alla blir en del av den nya värld som växer fram. Det räcker inte att markbereda, sätta gran och vänta. 
 
I det här numret av SKOGEN lyfter vi, som alltid, fram folk som tar stora eller små steg framåt: Hur vi gör skogen till en bättre miljö att bo i. Hur vi tar fram råvara till moderna och trendiga träprodukter. Hur vi använder det senaste kunnandet i skogsskötseln.
På Skogsnäringsveckan lyfter vi fram framtiden. Om skogsbruket hänger med i utvecklingen kan landsbygden bli det viktigaste 
inslaget i den urbana framtiden.
 
SKOGEN 3/2015
 
Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons