I fjol var arealen godkända föryngringar den högsta på 20 år och i år är siffran lika hög.
Bäst resultat uppvisar norra Norrland med 93 procent godkänd areal följt av Svealand och Götaland på 92 procent. Södra Norrland ligger kvar på 86 procent godkänd areal.
Av ägarkategorierna utmärker sig ”övriga ägare” med bäst resultat men skillnaden jämfört med ”enskilda skogsägare” minskar och i år var den endast en procent.
Bäst lyckas föryngring genom plantering med en godkänd areal på 92 procent. Siffran för sådd är 87 procent och för naturlig föryngring 84 procent. På mark där åtgärd saknas var 55 procent godkänd.
”Plantering är den absolut vanligaste föryngringsmetoden i Sverige. Från att ha legat kring 60 procent under början av 2000-talet har planteringsandelen ökat till 84 procent i de två senaste årens skattningar. Andelen naturlig föryngring har gått i motsatt riktning och är nu nere på rekordlåga 10 procent av föryngringsarealen. Samma nivå återspeglas i samtliga fyra landsdelar” skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.
Myndighetens inventeringar visar också att markberedning ökar på planterad mark och nu når 92 procent. På naturligt föryngrad mark, däremot, markbereds endast 60 procent.
Ungefär lika många tall- som granplantor sätts i jorden. Antalet huvudplantor per hektar är i snitt 2 469.
Skogsstyrelsens inventeringar görs som en följd av skogsvårdslagen som kräver att avverkning följs av föryngring med godkänd återväxt.