Förvänta dig minst 20 kubik per ­hektar och år

9 mars 2020 När massavedsmarkaden öppnar sig för poppel kanske fler blir intresserade av att försöka sig på trädslaget. Lars Rytter är docent i skogsekologi vid Skogforsk och vet hur man lyckas och vad man ska se upp med.

Vad ska man tänka på vid poppelplantering?
– Först behöver man se till att odlingsytan är fri från ogräs. Det gör man med hjälp av plöjning, harvning och kemisk behandling.
– Sedan ska man tänka på inte sätta plantorna för tätt. Dels för att många ­tycker att plantorna är dyra, dels för att det är bra att kunna köra något aggregat mellan raderna för att rensa ogräs. Det är dess­utom bra att kunna undvika en fram­tida röjningskostnad. 
– Lämpligt förband kan vara 3,5 gånger 2,5 meter med 1 100 till 1 500 plantor per hektar .

Vilken typ av mark skulle du rekommendera?
Lars RytterLars Rytter– Poppel planteras företrädesvis på ­övergiven jordbruksmark. De flesta sådana arealer fungerar, men det är viktigt att de inte blivit försumpade på grund av att ­dräneringen slutat fungera. Plantering av poppel på skogsmark kan fungera, men är betydligt mer riskfylld.

Kan man låta andra generationen föryngra sig själv?
– Ja. Men poppel föryngrar sig främst genom stubbskott, så det gäller att ha många levande stubbar kvar efter avverkning. Yngre träd ger fler stubbskott. Det är möjligt att komplettera med långa sticklingar, där en halv meter ska vara ned­stucken i jorden.

Vad anser du om att hägna?
– Jag önskar jag kunde säga att det inte behövs, men det kan jag inte. Poppel är inte lika betesattraktivt för klövvilt som asp, men det är ändå attraktivt. Sedan får man förstås titta på hur viltstammen ser ut lokalt. 
– Att plantan blir betad behöver i och för sig inte betyda att den dör, men växtstarten kan bli försenad och träden blir fula. Så generellt kan man alltså inte råda någon att inte hägna.

Läs hela artikeln och mer i temat ”Virkesaffären: Massaved” i senaste SKOGEN 2/2020.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt – som prenumerant eller lösnummer

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb