Fortsatt stor ökning av fjällnära ansökningar

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Bosse Backström, SKOGENbild.>
Den fjällnära domen fortsätter att göra avtryck i antalet avverkningsansökningar. För fjällnära skog ökade arealen med 27 procent i maj jämfört med samma månad förra året.
Det är domen som kom förra sommaren och gav skogsägare rätt till ersättning när de nekas avverkning i fjällnära skog som gör att ansökningarna om föryngsringsavverkning ökar. Ansökt areal var i maj tre gånger så stor jämfört med maj i fjol. 

 

Annons
Annons

För årets första fem månader summeras ansökt areal i fjällnära skog till 4 550 hektar. Det är knappt sex gånger så stor yta som för första fem månaderna 2020, enligt ett pressmeddelande från Skogsstyrelsen.
För landet som helhet ökade anmäld och ansökt avverkningsareal med sex procent under årets första fem månader. Också det vid en jämförelse med 2020.
Totalt handlar det om en yta motsvarande 94 433 hektar.
Om fjällnära skogar exkluderas så är den totala ökade arealen ansökt och anmäld skog endast 1 procent större än motsvarande period 2020. 
I Götaland ökade anmäld och ansökt areal under första fem månaderna 2021 med 23 procent i Götaland. För södra Norrland var ökningen 4 procent jämfört med samma period 2020. I norra Norrland minskade anmäld och ansökt areal med 6 procent och i Svealand med 4 procent, jämfört med de första fem månaderna 2020.
 
Publicerad:
 • Forskningssatsning på barrblandskog

  Klimatförändringarna gör att det behövs ett större inslag av tall i granskogen. Det anser Södra som finansierar en doktorandtjänst om barrblandskogar tillsammans med SLU.
 • Annons
 • Brandberedskap stärks med fler helikoptrar

  Kategorier: skogsbränder, brandflyg, MSB
  Sedan i onsdags är fyra flygplan och tio helikoptrar i beredskap för att släcka bränder i Norrland som drabbats särskilt hårt. Nu ökar brandrisken även på annat håll och fler helikoptrar sätts i beredskap.
 • Så ska självverksamma jobba säkrare

  Skogsägarnas forskningsfond ger 1,3 miljoner till ett projekt som ska utveckla metoder och säkerhet för självverksamma skogsägare.
 • Annons
 • "Vi känner försmak av en grön supercykel"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Carl Olén
  Dryga tusenlappen per kubiken grantimmer kan bli det nya normala. Det finns tecken på det, skriver Carl Olén, Skogsfond Baltikum, i sin krönika.
 • Trävaror ger Södra ett jättelyft

  Södra visar ett urstarkt första halvår. Resultatet steg med en bra bit över 300 procent jämfört med samma period i fjol.
 • Annons