Fortsatt stor ökning av fjällnära ansökningar

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Bosse Backström, SKOGENbild.>
Den fjällnära domen fortsätter att göra avtryck i antalet avverkningsansökningar. För fjällnära skog ökade arealen med 27 procent i maj jämfört med samma månad förra året.
Det är domen som kom förra sommaren och gav skogsägare rätt till ersättning när de nekas avverkning i fjällnära skog som gör att ansökningarna om föryngsringsavverkning ökar. Ansökt areal var i maj tre gånger så stor jämfört med maj i fjol. 

 

Annons
Annons

För årets första fem månader summeras ansökt areal i fjällnära skog till 4 550 hektar. Det är knappt sex gånger så stor yta som för första fem månaderna 2020, enligt ett pressmeddelande från Skogsstyrelsen.
För landet som helhet ökade anmäld och ansökt avverkningsareal med sex procent under årets första fem månader. Också det vid en jämförelse med 2020.
Totalt handlar det om en yta motsvarande 94 433 hektar.
Om fjällnära skogar exkluderas så är den totala ökade arealen ansökt och anmäld skog endast 1 procent större än motsvarande period 2020. 
I Götaland ökade anmäld och ansökt areal under första fem månaderna 2021 med 23 procent i Götaland. För södra Norrland var ökningen 4 procent jämfört med samma period 2020. I norra Norrland minskade anmäld och ansökt areal med 6 procent och i Svealand med 4 procent, jämfört med de första fem månaderna 2020.
 
Publicerad:
 • Skogspodden synar specialsortiment

  I avsnitt 85 intervjuar Per Jonasson, Skogspodden, Tomas Birgersson som är utsynare på Rundvirke. Han berättar om specialsortiment som kan vara lönsamma.
 • Annons
 • Värre barkborreangrepp än väntat

  Kategorier: skogsskador, granbarkborre
  Skadorna av granbarkborre blev skyhöga även i år. Den förväntade minskningen uteblev, visar SLU:s inventering.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I början av nästa vecka ska SKOGEN 11/2021 trilla ner i brevlådorna hos prenumeranterna – men redan nu kan du läsa den i digital form. Temat den här månaden är Hyggesfritt.
 • Annons
 • Nu finns kartor över landets diken

  Forskare har tagit fram nya digitala kartor över merparten av Sveriges diken. Kartorna är tillgängliga för alla.
 • Fler tror på stigande virkespriser

  Kategorier: Skogsbarometern 2021
  Fler skogsägare tror på stigande priser för såväl timmer som massaved, enligt Skogsbarometern. Men äganderätten utgör ett orosmoln.
 • Annons