Fortsatt stigande priser på skogsmark

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Arkivbild.
De stigande skogsfastighetspriserna har inte nått kulmen. Men inför nästa år finns vissa frågetecken, enligt Skogssällskapets index.

Ett fördelaktigt ränteläge och ett skralt utbud håller fastighetspriserna uppe, enligt Skogssällskapets fastighetsexpert Ulrik Abelson.

Annons
Annons

Virkespriserna, däremot, sjunker. Orsaker är granbarkborreangrepp här och i norra Centraleuropa samt en allmän konjunkturavmattning. Den syns i vikande efterfrågan och sänkta priser på trävaror och cellulosaprodukter. Vissa sågverk minskar sin produktion.

Men, understryker Ulrik Abelson, prisförändringarna är än så länge marginella. Hur nästa år blir är svårt att sia om.

– Prognosen är att vi går in i en lågkonjunktur vilket normalt sett brukar leda till lägre virkespriser som smittar av sig på skogsmarkspriserna där ökningen avtar. Även en mindre priskorrigering nedåt av skogsmarken är normalbilden i en lågkonjunktur. Samtidigt har vi ett fortsatt lågt ränteläge som fungerar som en helt ny spelbricka. Det gör att ingen riktigt vet vad som kommer att hända med fastighetspriserna. Det återstår att se, säger han i ett pressmeddelande från Skogssällskapet.

Publicerad:
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons
 • Johanna Sandahl

  ”Inte läge att laborera”

  Innan det gasas på med produktionshöjande åtgärder behöver skogs­bruket bli långsiktigt hållbart, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen.
 • Forskning gör träskivor vänligare och tåligare

  Två projekt vid Linneuniversitet ska göra träfiberskivor mer miljövänliga och återvinningsbara. Dessutom ska de stå emot väta bättre.
 • Annons
 • Skogsfond Baltikum ökar förvärvstakten

  Skogsfond Baltikum expanderar. Just nu pågår en nyemission i syfte att genomföra ytterligare skogsförvärv i Lettland och Litauen.
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Annons