Fortsatt stigande priser på skogsmark

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Arkivbild.
De stigande skogsfastighetspriserna har inte nått kulmen. Men inför nästa år finns vissa frågetecken, enligt Skogssällskapets index.

Ett fördelaktigt ränteläge och ett skralt utbud håller fastighetspriserna uppe, enligt Skogssällskapets fastighetsexpert Ulrik Abelson.

Annons
Annons

Virkespriserna, däremot, sjunker. Orsaker är granbarkborreangrepp här och i norra Centraleuropa samt en allmän konjunkturavmattning. Den syns i vikande efterfrågan och sänkta priser på trävaror och cellulosaprodukter. Vissa sågverk minskar sin produktion.

Men, understryker Ulrik Abelson, prisförändringarna är än så länge marginella. Hur nästa år blir är svårt att sia om.

– Prognosen är att vi går in i en lågkonjunktur vilket normalt sett brukar leda till lägre virkespriser som smittar av sig på skogsmarkspriserna där ökningen avtar. Även en mindre priskorrigering nedåt av skogsmarken är normalbilden i en lågkonjunktur. Samtidigt har vi ett fortsatt lågt ränteläge som fungerar som en helt ny spelbricka. Det gör att ingen riktigt vet vad som kommer att hända med fastighetspriserna. Det återstår att se, säger han i ett pressmeddelande från Skogssällskapet.

Publicerad:
 • Biogasanläggning

  Gas från grot i malpåse

  BIOENERGI. Storsatsningen i Göteborg på drivmedel från grot stannade av. Tekniken finns, men inte marknaden.
 • Annons
 • ”Andelen skyddad skog överdrivs”

  Naturvårdsverket anser att nio procent av Sveriges skogar är skyddade genom avsättning. Enligt Skogsindustrierna är siffran nästan tre gånger så hög.
 • Vintriga skogsprojekt i podden

  Kategorier: Skogspodden
  I avsnitt 61 av Skogspodden pratas om  vinterns skötselprojekt i skogen. Dessutom bjuds på några personliga tabbar.
 • Annons
 • Virkesstudion #22 – Marknadsrapporter

  Kategorier: Virkesstudion #22
  Virkesstudion tar upp den senaste tidens marknadsrapporter. De ställer frågan: Är skogsägare obotliga optimister?
 • Nu finns nya data om skogen

  Kartor med uppdaterad information om exempelvis trädhöjd och virkesförråd finns nu tillgängliga för berörda skogsägare. Datan kommer från den pågående laserskanningen och omfattar hittills en femtedel av Sveriges skogar.
 • Annons