Fortsatt prisrally på skog

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Genrebild av LE Carlsson, SKOGENbild.
Prisrallyt på skogsfastigheter fortsätter. Störst procentuell ökning syns i Västernorrland och Jämtland, enligt ny statistik från fastighetsrådgivaren Svefa.
Priserna på skogsmark fortsatte att stiga under 2021. Västernorrland hade störst procentuell ökning med 15,9 procent. Strax därefter kom Västernorrland med 15,3 procent.
Den genomsnittliga prisökningen på skogsfastigheter för landet som helhet var 7,6 procent under förra året, uppger Svefa.
Just Västernorrland sticker ut med stora ökningar de senaste fyra åren. Sedan 2018 är har genomsnittet ökat med hela 25,9 procent.
Gotland, å andra sidan, utmärker sig med oförändrade priser under fyraårsperioden.
”2021 har återigen varit ett starkt år för skogsfastigheter. Coronapandemin har inneburit en lågräntemiljö och många investerare har fått upp ögonen för skogsfastigheter som investeringsobjekt vilket har drivit upp intresset även utanför de traditionella geografiska lägena. Det märks till exempel på de senaste årens prisrally i Västernorrland och Jämtland” kommenterar Paul Nord, affärsområdeschef Svefa Skog och Lantbruk, i ett pressmeddelande.
 
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Våga vara nyfiken på jämställdhetsarbete”

  ”Jag tycker att reflektion är en nyckel i jämställdhetsarbete. Om man vågar vara nyfiken så kommer man långt.” Det säger Susanne Öberg i Sista ordet i tidningen SKOGEN.
 • Annons
 • ”EU-förslag hotar svensk skogsindustri”

  EU-förslag rörande markanvändning skulle minska de svenska avverkningarna i en omfattning som hotar en stor del av den svenska skogsindustrin, enligt Svebio.
 • Så mycket avverkningsanmäldes i fjol

  Den avverkningsanmälda arealen ökade med fyra procent i fjol. På länsnivå var dock variationerna stora. Halland stack ut med en ökning på 45 procent.
 • Annons
 • Vida förvärvar hyvleri

  Kategorier: Vida. V-Timber
  Vida-koncerner förvärvar hyvleriet V-Timber i Vrigstad i Sävsjö kommun.
 • Har skogsmark blivit för dyr?

  Under 2021 fortsatte priserna på skogsfastigheter att stiga över nästan hela landet. Har det gått för långt? Har för mycket av skogen blivit rena investeringsobjekt? Har du själv fått avstå markköp – eller frestats att sälja? Är värdeökningen rent av bara bra för den som äger skog? Svara på månadens fråga!
 • Annons