Fortsatt försämrad lönsamhet i skogsbruket

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Skogforsk.
Skogsbrukets lönsamhet fortsatte att falla under fjolåret, visar Skogsbruksindex.

Skogforsks årliga skogsbruksindex visar virkesvärdets relation till skogsbrukskostnaden. Enligt nya siffror sjönk indexvärdet från 1,90 till 1,80 mellan åren 2019 och 2020.

Annons
Annons

Den främsta förklaringen ä,r enligt Skogforsk, att den genomsnittliga virkesintäkten vid bilväg minskade med 2,5 procent till 445 kronor kubikmeter fast mått under bark. Samtidigt ökade skogsbrukskostnaderna på eget innehav med 4 procent till 254 kronor per avverkad kubikmeter under fjolåret.

 Sedan 2000 har skogsbruksindex fallit från 2,25 till 1,80. 

– Intäkterna för avverkat virke har stagnerat i hela landet de senaste 20 åren samtidigt som kostnaderna i skogsbruket har ökat, säger Lars Eliasson, forskare på Skogforsk, i ett pressmeddelande.

Även skogsskador påverkar lönsamheten.

– Förklaringen ligger i minskade virkesvärden i södra Sverige, vilket bland annat beror på kvalitetsnedsättningar på grund av granbarkborreskador. Samtidigt ökade drivningskostnaderna i norra Sverige till följd av en ökad andel gallring, säger Lars Eliasson.
 

 

Publicerad:
 • Forskningssatsning på barrblandskog

  Klimatförändringarna gör att det behövs ett större inslag av tall i granskogen. Det anser Södra som finansierar en doktorandtjänst om barrblandskogar tillsammans med SLU.
 • Annons
 • Brandberedskap stärks med fler helikoptrar

  Kategorier: skogsbränder, brandflyg, MSB
  Sedan i onsdags är fyra flygplan och tio helikoptrar i beredskap för att släcka bränder i Norrland som drabbats särskilt hårt. Nu ökar brandrisken även på annat håll och fler helikoptrar sätts i beredskap.
 • Så ska självverksamma jobba säkrare

  Skogsägarnas forskningsfond ger 1,3 miljoner till ett projekt som ska utveckla metoder och säkerhet för självverksamma skogsägare.
 • Annons
 • "Vi känner försmak av en grön supercykel"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Carl Olén
  Dryga tusenlappen per kubiken grantimmer kan bli det nya normala. Det finns tecken på det, skriver Carl Olén, Skogsfond Baltikum, i sin krönika.
 • Trävaror ger Södra ett jättelyft

  Södra visar ett urstarkt första halvår. Resultatet steg med en bra bit över 300 procent jämfört med samma period i fjol.
 • Annons