Fortsatt få nya områdesskydd

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Karin Ekströmer, Skogsstyrelsen.
Bildandet av formellt skyddade skogar var fortsatt rekordlågt under förra året, enligt Skogsstyrelsen.

Av den produktiva skogsmarken skyddades 1 200 hektar formellt genom Skogsstyrelsen. Det är en marginell ökning jämfört med året innan. Då skyddades 980 hektar vilket var det lägsta någonsin, enligt myndigheten.

Annons
Annons

I ett pressmeddelande jämförs med 2000-talets början då mellan 5 000 och 6 000 hektar per år skyddades. Genomsnittet de senaste 20 åren har varit 2 300 hektar per år.
– Vi ser en direkt koppling mellan hur mycket pengar vi får för att ersätta markägare när de får skogen formellt skyddad och hur mycket vi sedan skyddar. Nu har vi fått mindre summor i budgettilldelningen och samtidigt har vi fått prioritera ersättningar till skogsägare som inte fått avverka i fjällnära skogar, säger Johan Åberg, specialist på områdesskydd på Skogsstyrelsen.
Han uppger också att man de senaste åren äskat om större resurser till formellt skydd
Skogsstyrelsen hanterar skyddsformerna biotopskydd och naturvårdsavtal.  
I genomsnitt var ersättningen under 2022 cirka 179 000 kr per hektar för biotopskydd, vilket är den högsta nivån någonsin.
Naturvårdsavtalen hade en genomsnittlig ersättning på 34 000 kr per hektar under 2022, en ökning jämfört med tidigare år.
Ersättningsnivåerna påverkas av rådande priser på skogsfastigheter samt virke.
Även länsstyrelser, kommuner och Naturvårdsverket handlägger olika former av formellt skydd.
Publicerad:
 • "Skogen borde få växa klart före slutavverkning"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Simon Rudin.
  SKOGENdebatt. Vad ska hända med våra fastigheter i renbetesland när vi inte får slutavverka? Det undrar skogsägare Simon Rudin som anser att utebliven tillsyn av storskogsbruket fått förödande konsekvenser.
 • Annons
 • Europa eldar med trä

  En perfekt storm har ökat efterfrågan på träbaserade bränslen över hela Europa, rapporterar DN.
 • Är det dags för nya sortiment?

  Virkespriserna har gått upp i vinter, men det har också kostnaderna för till exempel avverkning. Men även priset på energived stiger. Kan höjda priser på skogsbränsle ändra spelplanen? Kan det bli mer lönsamt att satsa på bränsleved? Eller andra mindre vanliga sortiment? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Självsådd contorta blir invasiv art 

  Kategorier: contorta
  När contortatallen introducerades i Sverige trodde man inte att den kunde självföryngras. Det var fel. Nu riskerar trädslaget att bli en invasiv art på myrar i norr. 
 • Nytt nummer av SKOGEN!

  Strax dimper SKOGEN 3/2023 ner i brevlådor landet runt, men redan nu finns det tillgängligt i digital form – för både prenumeranter och lösnummerläsare. Månadens tema är Utbildningsguide.
 • Annons