Första elevkullen på Skogsentreprenör består av elva studerande som började i juli 2012. Snart ger de sig på de nya kursinslagen i utbildningen under Bos och de andra lärarnas ledning.
Gästande föreläsare ska bidra till att eleverna inte bara får skogsvana utan även blir företagare inom skogsvård eller som maskinförare. Examen ligger i höst efter en kortare sommarledighet. I stället för traditionellt sommarlov kan det bli tid med skolans simulatorer.
–Några ser utbildningen som en förberedelse till högskolan, medan andra nog vill börja jobba, tror Bo. Själv har han över tre decenniers skogspraktik med sig in i lärarrollen – både som anställd och som arbetsledare, med allt från manuellt arbete till maskinförare, som virkesköpare och på storföretag som Stora Enso.
–Skolan och skogen är skilda världar. Här är det mycket administration, regler och lektionsförberedelser, och på gymnasiet tar bland annat föräldrakontakter tid.
Eleverna på Skogsentreprenörsutbildningen är mellan 19 och 42 år med mycket skiftande bakgrund. De kommer från Uddevalla i sydväst till Östersund i norr. Några kommer direkt från naturbruksgymnasiet, men ingen har yrkeserfarenhet från skogen.
–Det var en liten överraskning för mig, jag hade nog tänkt mig att de sökande skulle ha känt på skogsjobben och sedan vidareutbildat sig hos oss. Men eleverna är intresserade och motiverade, och jag tycker att det är spännande att förbereda dem på företagandet i skogen. Man ska sköta skogsjobbet, men att sköta sitt företag är lika viktigt. Visst kan det vara tufft med en full arbetsdag och sedan pappers-arbetet på det. Därför tror jag att många skogsentreprenörer väljer att inte växa, för de tycker att administrationen ökar för mycket, säger Bo Svan.
Kanske får företagandet i skogen nya fräscha, entreprenörsidéer om fler väljer att förbereda sig med en utbildning? Älvdalen har plats för 16 elever per kull, och i juli startar nästa omgång.
SKOGEN 3/2013