Forskningsprojekt söker orsak till plantdöd

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
I vår startar jätteprojektet Föryngringskollen inventeringar för att hitta orsaken till att så många plantor dör de första åren.

Mer än 20 procent av plantorna som sätts i skogsbruket överlever inte de första tre åren. Förädlade plantor ,som oftast används, ersätts då av självsådd som växer betydligt sämre. I värsta fall ersätts träden av helt annan vegetation. Nu har åtta företag och Skogforsk gått samman för att finna orsaken till den stora plantavgången. Bland annat ska man inventera 2 500 unga planteringar över hela landet. 

Annons
Annons

– Det här är ett jätteprojekt, och samarbetet ger oss stora skalfördelar då varje företag får möjlighet att ta del av betydligt större datamängder än enbart från sina egna planteringar, säger Mattias Berglund, forskare och projektledare för Föryngringskollen, i ett pressmeddelande från Skogforsk.

Data från inventeringarna, som exempelvis planteringspunkt, samlas i en databank för vidare analyser. Resultatet presenteras löpande för skogsbruket. 

– I takt med att vi fyller på med inventeringsresultat i databanken kommer vi att kunna identifiera högriskkombinationer, till exempel plantsort och planteringspunkt, där risken för höga plantbortfall är stor. En viktig del i projektet är att det löper över flera år, vilket också ger möjlighet att förstå vädrets påverkan på resultaten, säger Mattias Berglund

 Projektet är på fem år med en totalt budget på tio miljoner kronor.

 

TEXTEN HAR KORRIGERATS 2/5-22
.

 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Färre återväxtkontroller i år

  Skogsstyrelsen meddelar att de som följd av minskad budget kommer att utföra färre kontroller av såväl skogsåterväxt som biotopskydd.
 • Annons
 • Holmen investerar i byggträ

  Holmen investerar i sina sågverk för att öka såväl volymer som förädling av byggprodukter.
 • Skogspodden möter Göran Örlander

  I  avsnitt 95 samtalar Skogspodden med Göran Örlander om bland annat askåterföring och gödsling. 
 • Annons
 • Matrisfub ges extra tid

  Biometria kan ge dispens för fortsatt användning av så kallad matrisfub fram till i sommar. Dispensen gäller sågverk som är på väg, men inte hunnit slutföra, bytet av mätmetod.
 • Fortsatt få nya områdesskydd

  Bildandet av formellt skyddade skogar var fortsatt rekordlågt under förra året, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons