Forskningspengar till byggprodukter i lövträ

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Bengt Ek.
Fyra forskningsprojekt om lövträ får dela på 5,9 miljoner kronor från Södras forskningsstiftelse.

Allt mer lövträd växer i de sydsvenska skogarna. Nu vill man stimulera till forskning som hittar nya användningsområden för lövträ, inte minst inom byggandet

Annons
Annons

– I dag kommer en mindre del av skogsägarnas inkomster från försäljning av lövvirke. Vi ser framöver ökade virkesvolymer av lövträdslag i södra Sverige. Då behövs nya högvärdiga produkter och användningsområden för att öka betalningskraften för dessa trädslag, vilket de beviljade projekten kommer att bidra till, säger Göran Örlander, ordförande i Södras forskningsstiftelse, i ett pressmeddelande.
Projektet ”Ökat förädlingsvärde för svenskt lövträ – från skog till byggprodukter” har beviljats tre miljoner kronor. Här ska man studera möjligheterna för svenskt lövträ, särskilt björk, att användas i konstruktioner. Även byggprodukters utformning och möjligheterna för en utvecklad lövträindustri kommer att studeras. Det treåriga projektet drivs av Skogforsk i samarbete med Lunds tekniska högskola och Aalto universitetet i Finland.
 
KORSLIMMAT LÖVTRÄ
Ytterligare forskning med fokus på byggnation har beviljats medel, 1,9 miljoner kronor. Det är projektet ”Fukt- och tidsberoende egenskaper hos sydsvenskt lövträ för lastbärande konstruktioner” som vill hitta möjligheter för svensk björk och bok i avancerade byggprodukter, exempelvis av korslimmat trä. Utförare är Linnéuniversitetet i samarbete med tyska forskare under tre år 
Södras forskningsstiftelse har delat ut drygt 250 miljoner till 200 olika forskningsprojekt sedan starten 1995. 
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Våga vara nyfiken på jämställdhetsarbete”

  ”Jag tycker att reflektion är en nyckel i jämställdhetsarbete. Om man vågar vara nyfiken så kommer man långt.” Det säger Susanne Öberg i Sista ordet i tidningen SKOGEN.
 • Annons
 • ”EU-förslag hotar svensk skogsindustri”

  EU-förslag rörande markanvändning skulle minska de svenska avverkningarna i en omfattning som hotar en stor del av den svenska skogsindustrin, enligt Svebio.
 • Så mycket avverkningsanmäldes i fjol

  Den avverkningsanmälda arealen ökade med fyra procent i fjol. På länsnivå var dock variationerna stora. Halland stack ut med en ökning på 45 procent.
 • Annons
 • Vida förvärvar hyvleri

  Kategorier: Vida. V-Timber
  Vida-koncerner förvärvar hyvleriet V-Timber i Vrigstad i Sävsjö kommun.
 • Har skogsmark blivit för dyr?

  Under 2021 fortsatte priserna på skogsfastigheter att stiga över nästan hela landet. Har det gått för långt? Har för mycket av skogen blivit rena investeringsobjekt? Har du själv fått avstå markköp – eller frestats att sälja? Är värdeökningen rent av bara bra för den som äger skog? Svara på månadens fråga!
 • Annons