Forskning ska bli goda råd om poppel

21 december 2015 När bör poppelplanteringar avverkas och hur tätt träden ska stå för att odlaren ska få så stor avkastning som möjligt? Det ska forskare på SLU ta reda på i ett pilotprojekt.

Intresset för snabbväxande trädarter är stort, främst som råvara för bioenergi men även för användning som massaved och timmer, skriver SLU i ett pressmeddelande.

I en poppelodling kan man producera stor mängd biomassa på kort tid. Men idag finns inte tillräckligt mycket kunskap om när det är optimalt att avverka popplarna och vilket avstånd det bör vara mellan träden i odlingen.

Nu har Birger Hjelm och Theo Verwijst på institutionen för Växtproduktinsekologi, Tord Johansson på institutionen för Energi och teknik samt Per Ove Persson på Hushållningssällskapet i Skara fått drygt 1.2 miljoner kronor i bidrag från Stiftelsen lantbruksforskning för två studier som ska ge bättre vägledning till odlarna i framtiden.

I en studie ska forskarna studera tillväxt i tolv poppelbestånd, 8-23 år gamla. I två nyetablerade försök ska de titta närmare på hur tätheten mellan popplarna påverkar tillväxtdynamik och diameterutvecklingen.

Läs mer: I SKOGEN nummer 11/2015 (ute nu) kan du läsa mer om forskning som syftar till tåligare och mer lönsam odling av poppel och hybridasp . Och i nummer 12/2015 (ute 28 december) berättar vi om den nya varianten av poppel som ska kunna odlas längre norrut än tidigare. Här kan du prenumerera.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb