Forskning om skogen får miljoner

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Södras forskningsstiftelse donerar nu 6,5 miljoner kronor till nio forskningsprojekt med koppling till skogsbruk och skogsindustri. De handlar bland annat om äganderätt och drönare.Annons
Annons

Bland forskningsprojekten finns ett som ska utveckla metoder för hur drönare och artificiell intelligens kan användas för att skapa automatiska och ögonblickliga kartor i skogsbruket, enligt ett pressmeddelande från Södra.

– Drönartekniken är väl utvecklad idag, och ett bra verktyg för skogsbruket. Projektet tar nästa steg för att utveckla tekniken med hjälp av automatisk bildigenkänning, från början utvecklad för artificiell intelligens. Detta kan ge ytterligare användningsmöjligheter inom bland annat skogsbruksplanering och dokumentation av naturvårdshänsyn. Vi står bara i början av den digitala utvecklingen, och här finns många möjligheter för det moderna skogsbruket, säger Göran Örlander, ordförande i forskningsstiftelsen och skogsstrateg hos Södra.

Även ett forskningsprojekt som syftar till att förbättra arbetet med energieffektivisering i massaindustrin beviljades pengar.

Övriga projekt spänner över ett brett område av skogsindustriella ämnen som hur kottproduktionen kan öka i granfröplantager och möjligheter att skapa nytt material från cellulosabaserade partiklar. Ett projekt vid Lunds universitet ska också undersöka om äganderätten av skogsmark håller på att urholkas.
 

 

Publicerad:
 • Inga-Lena Alm-Larsson

  Båtpendlare i händelsernas centrum

  Kategorier: Ny på jobbet, skogsjobb
  FÖRNYELSE. Skogstjänstemännens roll förändras snabbt och samtidigt ska många nyanlända sysselsättas. Inga-Lena Alm-Larsson har hamnat på en händelserik arbetsplats.
 • Annons
 • Digital prototyp

  Studenternas kärra testar teknik i fält

  FORSKNING. Snart blir det enklare att testa ny skogsteknik i praktiken. Ett terränggående labb väntar på uppdrag i Luleå.
 • ”På tok för mycket betesskador”

  I bara ett av 31 inventerade älgförvaltningsområden i Götaland är skadorna efter viltbete på tall på en tolerabel nivå. Det är på tok för omfattande betesskador, anser Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Är skogsfrågor avgörande för hur du röstar

  Är partiernas inställning i skogspolitik det som avgör hur du röstar i valet? Eller anser du att skogen måste underordna sig andra, övergripande samhällsfrågor? Svara på Månadens fråga!
 • Föreningen Skogen, Tidningen SKOGEN

  Partier vill se över skogspolitiken

  Majoriteten av de politiska partierna vill ha en översyn av skogspolitiken. Detta enligt en enkät från WWF.
 • Annons