Forskning om skogen får miljoner

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Södras forskningsstiftelse donerar nu 6,5 miljoner kronor till nio forskningsprojekt med koppling till skogsbruk och skogsindustri. De handlar bland annat om äganderätt och drönare.Annons
Annons

Bland forskningsprojekten finns ett som ska utveckla metoder för hur drönare och artificiell intelligens kan användas för att skapa automatiska och ögonblickliga kartor i skogsbruket, enligt ett pressmeddelande från Södra.

– Drönartekniken är väl utvecklad idag, och ett bra verktyg för skogsbruket. Projektet tar nästa steg för att utveckla tekniken med hjälp av automatisk bildigenkänning, från början utvecklad för artificiell intelligens. Detta kan ge ytterligare användningsmöjligheter inom bland annat skogsbruksplanering och dokumentation av naturvårdshänsyn. Vi står bara i början av den digitala utvecklingen, och här finns många möjligheter för det moderna skogsbruket, säger Göran Örlander, ordförande i forskningsstiftelsen och skogsstrateg hos Södra.

Även ett forskningsprojekt som syftar till att förbättra arbetet med energieffektivisering i massaindustrin beviljades pengar.

Övriga projekt spänner över ett brett område av skogsindustriella ämnen som hur kottproduktionen kan öka i granfröplantager och möjligheter att skapa nytt material från cellulosabaserade partiklar. Ett projekt vid Lunds universitet ska också undersöka om äganderätten av skogsmark håller på att urholkas.
 

 

Publicerad:
 • Skogspris till Kerstin Ekman

  Författaren Kerstin Ekman har utsetts av Föreningen Skogen till årets mottagare av Greve Carl Bernadottes skogspris. ”Hennes författarskap ger ovärderlig inspiration till vårdandet av skogens kulturella, sociala, andliga och biologiska värden”, säger föreningens generalsekreterare Bengt Ek.
 • Annons
 • Belönas för uppsving för trähusbyggande

  Utvecklingen av korslimmat massivträ har gett byggandet av höga trähus ett uppsving världen över. Nu belönas Gerhard Schickhofer från Österrike, som drivit på utvecklingen, med Marcus Wallenbergpriset 2019.
 • Färre skador på fornlämningar

  Utbildning har gjort att skador på forn- och kulturlämningar i samband med skogsbruk minskar kraftigt.
 • Annons
 • Tusentals bihotell i Södras skogar

  Kategorier: naturvård, Skogsvård, Södra
  För att öka mångfalden i naturen placerar Södra ut 5 500 bihotell i medlemmarnas skogar och trädgårdar. Hotellen riktar sig till målgruppen solitärbin och Södra hoppas på gäster redan i vår.
 • ”Tusen klassrum i skogen”.

  I dag på den Internationella skogsdagen uppmärksammar FN-organet Svenska FAO-kommittén bland annat  Skogen i Skolans verksamhet med tusen klassrum i de svenska skogarna.
 • Annons