Forskning gör träskivor vänligare och tåligare

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Två projekt vid Linneuniversitet ska göra träfiberskivor mer miljövänliga och återvinningsbara. Dessutom ska de stå emot väta bättre.

Träfiberskivor, som exempelvis spånskiva, masonit eller MDF, används flitigt inom möbel- och byggindustri. Skivorna tillverkas genom att träfiber pressas samman under högt tryck. Men även om trä är ett miljövänligt material så finns utrymme för förbättringar.

Annons
Annons

”De flesta typer av träfiberskivor innehåller lim som bindemedel och vattenavvisande medel för att skydda träfibrerna. Ofta är dessa baserade på ämnen som inte är särskilt miljövänliga. Genom att använda mer naturliga produkter kan vi minska skivornas miljöpåverkan och dessutom öka möjligheterna till återvinning”, säger Stergios Adamopoulos, professor i virkeslära vid Linnéuniversitetet, i ett pressmeddelande.

Han är ansvarig för två nya forskningsprojekt. Det ena projektet ska utveckla lim baserade på modifierad stärkelse. De ska kunna ersätta petroleumbaserade formaldehydhartser som används idag och även göra det möjligt att återvinna träfiberskivor istället för att, som nu, förbränna dem.

I det andra projektet utnyttjas restprodukter från destillering av tallolja till att skapa vattenavvisande medel i träfiberskivor. Förutom att ersätta petroliumbaserat paraffinvax med förnybara lösningar ska metoden ge bättre vattenbeständighet hos komponenter i möbler.

Projekten har en total budget på 12,4 miljoner kronor, varav 6 miljoner är bidrag från Vinnova.

Publicerad:
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons