Forskarnätverk ska skydda tallen

25 september 2017 Nu bildas ett nytt internationellt forskarnätverk som ska skydda tall och douglasgran mot en invasiv skadegörare, svampen Fusarium circinatum.

Forskarnätverk ska skydda tallen

Det nya nätverket Pinestrength bildas inom EU:s vetenskapliga program. Syftet är ett kunskapsutbyte mellan forskare, skogsförvaltare, relevanta industrier och beslutsfattare över hela världen, skriver SLU i ett pressmeddelande.

Man vill bland annat motverka spridning av svampen Fusarium circinatum till länder där den ännu inte finns.

I Europa upptäcktes svampangrepp för första gången för tio år sedan i Spanien.  Senare har sjukdomen etablerats i Portugal, Frankrike och Italien. Svampen sprids kortare sträckor med vind och insekter.  Men genom den internationella handeln med levande plantor och frön får den chans att även sprida sig längre sträckor.

Svampen tros härstamma från Mexico och finns nu i barrskogar av alla åldersklasser i Central- och Sydamerika, Asien, Sydafrika och södra Europa.

Risken för etablering i svenska skogar anses för närvarande vara ganska liten. Svenska skogsplantskolor använder inte frön eller plantor från områden där svampen förekommer. Men flera studier har påpekat att de extrema förhållanden som skapas av klimatförändringarna, som torka, översvämningar, temperaturväxlingar och stormar, gör att den kan spridas till områden där den inte finns idag.

I nätverket kommer även forskare från länder med stor praktisk erfarenhet av skadegöraren, som USA, Nya Zeeland, Korea och Sydafrika, att delta.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb