Forskare utvinner el ur trä

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Forskare vid KTH har utvunnit elektricitet ur trä. Effekten är anmärkningsvärd, anser de.

Forskarna tog fasta på hur elektricitet skapas i naturen. När vätska färdas genom växtlighet alstras nämligen små mängder el.

Annons
Annons

I forskningsarbetet lades trä i vatten som sedan fick avdunsta. Men för att öka mängden el förbättrades träets egenskaper genom nanonteknik.
Flera faktorer påverkar elproduktionen, som area, hur poröst träet är, ytladdning och hur enkelt vatten kan passera.
– Vi har jämfört den porösa strukturen i vanligt trä med det material som vi förbättrat avseende yta, porositet, ytladdning och vattentransport. Vi har uppmätt en elproduktion som är tio gånger högre än naturligt trä, säger Yuanyuan Li, universitetslektor på avdelningen biokompositer, i ett pressmeddelande från KTH.
Genom att justera pH-skillnaden mellan trä och vatten kan man öka den elektriska spänningen med upp till en volt. Det leder till en anmärkningsvärd effekt på 1,35 mikrowatt per kvadratcentimeter, enligt forskarna.
– För närvarande kan vi driva mindre teknik som LED-ljus och miniräknare. Om vi skulle försörja en bärbar dator med el skulle vi behöva ungefär en kvadratmeter trä med en tjocklek om en centimeter, och runt två liter vatten. För ett normalt hushåll behöver vi mycket mer än så, och där krävs mer forskning, säger Yuanyuan Li.
Hittills har träet klarat av att leverera hög spänning i två-tre timmar innan den avtagit. Träet har enligt forskarna klarat av tio cykler med vatten utan någon prestationsminskning hos materialet.
KTH-forskarnas arbete har nyligen publicerats i tidskriften Advanced funtional materials

Längst till vänster ses naturligt trä. De tre bitarna till höger har genomgått olika behandling som ger högre ytarea och mindre porer som ger snabb vattentransport genom träbiten. Foto: Jonas Garemark.

 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Färre återväxtkontroller i år

  Skogsstyrelsen meddelar att de som följd av minskad budget kommer att utföra färre kontroller av såväl skogsåterväxt som biotopskydd.
 • Annons
 • Holmen investerar i byggträ

  Holmen investerar i sina sågverk för att öka såväl volymer som förädling av byggprodukter.
 • Skogspodden möter Göran Örlander

  I  avsnitt 95 samtalar Skogspodden med Göran Örlander om bland annat askåterföring och gödsling. 
 • Annons
 • Matrisfub ges extra tid

  Biometria kan ge dispens för fortsatt användning av så kallad matrisfub fram till i sommar. Dispensen gäller sågverk som är på väg, men inte hunnit slutföra, bytet av mätmetod.
 • Fortsatt få nya områdesskydd

  Bildandet av formellt skyddade skogar var fortsatt rekordlågt under förra året, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons