Forskare tror på avverkning av impediment

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Det är förbjudet att avverka eller bedriva skogsvård på impediment. Men det finns ingen koppling mellan impedimenten och höga naturvärden.

Det skriver författarna i en rapport utgiven av Världsnaturfonden WWF. Rapporten är en genomgång av forskningen om den generella hänsynen i skogsbruket. Många lågproduktiva marker tillför inte mycket naturvårdskvalitet enligt rapporten.

Annons
Annons

Definitionen är därför olämplig i relation till frågor som berör biologisk mångfald, skriver författarna. Dessa bestånd bör snarare värderas individuellt än att klumpas ihop under en gemensam rubrik.

Skyddet bör ändå finns kvar en tid, så att man kan inventera alla naturvärden. Men när det är gjort borde man kunna tillåta skogsbruk på en del av impedimenten, föreslår rapportens fyra författare som är forskare vid Centrum för Biologisk mångfald.

Men WWF delar inte författarnas uppfattning i den här frågan, uppger Per Larsson, skogsansvarig på WWF Sverige.

- Vi håller med om att termen impediment inte i sig har koppling till naturvärden, den baserar sig på ett tillväxtmått. Men WWFs uppfattning är ändå fortsatt att man inte skall bedriva avverkning i områden som har en tillväxt mindre än en skogskubikmeter.

Text: Bengt Ek bengt [at] skogen [dot] se>bengt [at] skogen [dot] se

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Annons
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • Annons
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Massafabrik

  Har botten gått ur massavedsmarknaden?

  Priserna faller, pappersmaskiner stänger. Tror du att det kommer en återhämtning, eller kommer svensk massaved att konkurreras ut när produktionen ställs om från grafiskt papper till förpackningar? Eller är våra svenska träfibrer och vår teknik oslagbara? Svara på månadens fråga!
 • Annons