SKOGEN #8

Forskare: Plantråden bör varieras mer 

3 september Ökad plantöverlevnad skulle kunna spara mycket pengar för skogsägare. Ett sätt kan vara mer varierade instruktioner istället för dagens generella råd.

Forskare: Plantråden bör varieras mer 
Bodil Häggström på SLU vill se mer varierade instruktioner för plantering i stället för dagens generella råd. Foto: Anne Honsel.

Låst artikel för våra prenumeranter

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa hela artikeln?

Föreningen Skogen

Då behöver du bli prenumerant på Tidningen Skogen, en helt oberoende tidning för ett lönsamt skogsbruk och god naturvård.Skoglig läsning under hela året där du får nörda ner dig i skogsskötsel, virkesmarknad och teknik.Du har även valmöjligheten att bli medlem i Föreningen Skogen för att ta del av ännu mer kunskap genom exkursioner och digitala skogsfrukostar.

  • Tillgång till artiklar på skogen.se
  • Tidningen Skogen hem till brevlådan (11 nr)
  • E-tidning
  • Mediaarkiv
Se prenumererationserbjudanden här Köp prenumeration här

Redan prenumerant?

Prenumererar du redan på Tidningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Bodil Häggström är doktorand på Institutionen för skoglig genetik och växtfysiologi vid SLU och kritisk till dagens universalrekommendationer vid plantering.    

– Det kan låta enkelt att föryngra skog, men det är komplext med många parametrar att ta hänsyn till. Inte minst det nya klimatet med längre växtsäsong och torra försomrar som resulterar i högre värmesumma, säger hon.  

I sin doktorsavhandling skissar hon på hur mer nyanserade riktlinjer skulle kunna utformas. 

Större hänsyn till platsen

– Min forskning visar att man bör ta större hänsyn till platsens förutsättningar vid plantering. De torra försomrarna gör att generella instruktioner kan fungera sämre i dag än vad de gjort tidigare. 

Nuvarande riktlinjer säger att man efter markberedning ska sätta plantan i den näringsrika, omvända torvan. Sådana torvor är dock torkkänsliga och varierar väldigt mycket i kvalitet, vilket gör att plantan riskerar att torka ut.  

Bodil Häggströms forskning visar att det kan vara bättre att plantera i mineraljordsfläcken vid torra förhållanden. 

Tidig rottillväxt krävs

Snabb etablering och tillväxt är livsviktig för plantan. Vid plantering har rotsystemet begränsad kontakt med intilliggande jord, då rötterna är begränsade till substratet plantan odlats i. Rottillväxten måste ske tidigt så att rötterna kommer i kontakt med vatten och näring och kan ge plantan kraft att växa. 

– I södra Sverige planterar allt färre i torvan. Det har blivit varmare och torrare över åren och nu drabbar försommartorkan även norra Sverige. Nederbörden ökar på årsbasis, men det mesta kommer på vintern, säger Bodil Häggström.  

Mycket planteras på våren och försommaren är oftare torr numera.  

Extremväder förändrar

– Ju mer extremväder som regn eller torka, desto mer olika blir förutsättningarna för plantor på olika lokaler , säger Bodil Häggström. 

Plantor behöver både vatten, syre, näring och ljus i lagom mängd och varje jordplätt är unik. I en sluttning med grov jord rinner vattnet snabbt undan. I en svacka kan vatten bli stående, speciellt om jorden är finkornig. Då uppstår syrebrist och plantan dränks.  

Anpassade instruktioner är ett plus, förklararar Bodil Häggström, till exempel om det finns en stenig kulle på ett hygge med frisk mark. Man kan snitsla av kullen och plantera i mineraljord där, men plantera i torvan på resten av hygget. 

Tänk till på hyggesstadiet

Hon säger att det vore värdefullt om arbetsledare och entreprenörer kunde titta på hygget och tänka till före planteringen. Finns det till exempel områden där mineraljordsplantering ger bättre förutsättning än den omvända torvan? 

– Det hänger på individen hur väl plantan blir planterad. Plantören får betalt per planta, det finns en stress att hinna med så många som möjligt. Om det står i instruktionen att man ska plantera i torvor gör man ju det i första hand, säger Bodil Häggström.  

Kvaliteten på omvända torvor varierar med skogsmarken. Inuti dem finns ofta sten, pinnar eller ris som kan hindra god markkontakt och försvåra plantans rötter att nå underliggande mineraljord där kapillärt vatten finns att tillgå. Det är extra viktigt vid torrt väder. 

Helst nå mineraljorden

– Det är meningen att plantans rötter ska komma ner i det organiska materialet redan vid planteringen, helst så djupt att rötterna når mineraljorden under. Man ser dock att det ofta är så mycket mineraljord ovanpå torvan att rötterna inte ens nuddar det organiska materialet i torvans mitt.  

Man kan också se att det är fuktigt i mineraljorden under torvan, men inne i torvan torkar det ut väldigt snabbt.  

– Det organiska materialet bryter kapillärkraften från underliggande mineraljord och vattnet når därför inte upp i mineraljorden ovanpå torvan. 

Bodil Häggströms forskningsresultat visade också att markberedning ökar förutsättningarna för en lyckad plantföryngring. Snytbaggeskador och konkurrens från annan växtlighet minskar. Tallplantor undertrycks inom fem till tio meter från vuxna träd, även i fullt solljus.  

Även bären konkurrerar

Även undervegetationen konkurrerar om näringsämnen. Vanliga växter som blåbär, lingon och kråkbär utövar indirekt konkurrens genom utsöndring av organiska syror som kan hämma rottillväxten på trädplantorna. 

– Om det regnar sköljs de organiska syrorna bort, men vid torka stannar mer syror kvar i marken. Kombinationen av konkurrens och torka kan därför trassla till det lite extra när man inte har markberett.  

I norr kan skogsplantor komma att få mer än bara kyla och en kort växtsäsong att kämpa med, varnar Bodil Häggström. 

– Sannolikheten är stor att snytbaggen kommer att öka med klimatförändringarna, även där den inte har varit något problem förut, säger hon. 

Det är svårt att lyckas med föryngringen utan att markbereda, är hennes slutsats.  

Föryngringskollens inventering visar att antalet plantor är alldeles för lågt redan efter första säsongen på hygget.

RÄTT PLACERING I OLIKA PLANTERINGSPUNKTER

1. Mineraljordspunkt: Här är tillgången på kapillärt vatten underifrån generellt högre, men tillgången på näring mindre. Man bör undvika att sätta plantan i den djupaste delen, då vatten kan bli stående i gropen. Finkornig mineraljord håller vattnet kvar längre än om den består av större partiklar.  

2. Gångjärnet: Här finns både kapillärt vatten och närhet till näring från den omvända torvan. Se till att det är väl täckt med mineraljord.  

3. Omvänd torva: Här är tillgången på näring generellt högre än i mineraljordspunkten. Lagret med organiskt material i torvan kan dock hindra kapillärt vatten att stiga upp. Om plantan inte når tillräckligt djupt och vädret är torrt under etableringsfasen riskerar den att torka.  

Generellt bör plantan vara omgiven av åtminstone tio centimeter mineraljord för att minimera påverkan från markvegetation och snytbagge. 

TIPS / PLANTERING 

  • Hanteringen från plantskolan är viktig. Plantan måste vara välvattnad, plantlådan ska inte stå i solen eller transporterats med öppet lock. Välj snytbaggesbehandlade plantor om det behövs. 
  • Bedöm risken för uttorkning: Är marken frisk eller torr? Sluttar den mot söder eller norr? Är jorden grov eller fin? 
  • Är marken frisk och näringsfattig och du inte har haft problem med försommartorka bör plantering i torvan ge bästa resultat, men kolla långtidsprognosen för veckorna efter plantering.  
  • Den omvända torvan är torrare och det är livsviktig på fuktig mark. Där det har regnat bra kan plantan växa bättre i torvan. 
  • Om det finns risk för frost och uppfrysning är det bäst att plantera i torvan. 
  • Är marken torr och grovkornig? Sluttar den åt söder? Har du ofta försommartorka? Då kan plantering i mineraljordsfläcken vara bäst, men inte längst ner i gropen. Där kan vatten bli stående.  
  • Gräv upp några torvor och se hur de ser ut inuti.  
  • Om du har planterat i omvänd torva och vädret blev torrt: Överväg bevattning om planteringen är liten. 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Johanna flyttar från Södra till Setra
SkogsJobb