Försäkring – så hanterar du skatten

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
ERSÄTTNING. När en skogsbrandförsäkring faller ut kan det röra sig om stora belopp som skogsägaren plötsligt har att investera. Mats Bygge på Areal vet vad man ska tänka på.

Alla skogsägare behöver en brandförsäkring och det är inte dyrt. Fram till den stora skogsbranden 2014 var det till och med väldigt billigt. Premierna för en fristående brandförsäkring låg runt tre-fyra kronor per hektar och år. 

Annons
Annons

Mats ByggeMats Bygge– Man hade helt enkelt underskattat riskerna med skogsbränder, berättar Mats Bygge på Areal.
Men redan i januari 2015 meddelade Länsförsäkringar i Bergslagen att brandförsäkringen av skog höjdes med hela 52 procent.
– Man ska komma i håg att det skedde från en mycket låg nivå, säger han.

Dagens premier i Västmanland ligger numera på sex till åtta kronor per hektar – litet högre än i norra Sverige, litet lägre än i södra. 
Mats Bygge tror dock att man får räkna med kraftigt höjda premier efter sommarens bränder.
– Men det är fortfarande bra mycket billigare än att ha sin bil försäkrad. Försäkringen av skogen är dessutom avdragsgill, säger Mats Bygge.

Läs hela artikeln i SKOGEN 8/2018. 
Läs SKOGEN-numret digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons