Förlust ”som väntat” för Norra Skog

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Norra Skog
Genrebild från Jämtland. Foto: Bo-Göran Backström, SKOGENbild.
Det första rörelseresultat efter fusionen visar en förlust på 95 miljoner. "Helt enligt förväntningarna", kommenterar Norra Skog.
Resultat var väntat och en följd av engångskostnader kopplade till fusionen mellan Norrskog och Norra Skogsägarna, enligt ett pressmeddelande.
Det är konsulttjänster för bland annat byggande av ny IT-struktur och varumärke som skapat stora utgifter under det första verksamhetsåret. Även omstrukturering av sågverk och tillverkning av byggprodukter finns bland engångskostnaderna.
– I samband med utredningen av fusionen uppskattade vi första årets engångskostnader till att landa i intervallet -70 till -100 miljoner. Det har visat sig stämma bra och nu ser vi fram emot att fortsättningsvis skörda frukterna som årligen beräknas uppgå till cirka +100 miljoner, säger vd Pär Lärkeryd i en kommentar.
Den nya skogsägarföreningens omsättning blev 4,7 miljarder kronor. Det kan jämföras med 2019 då Norra Skogsägarna omsatte 2,8 miljarder och Norrskog 1,7 miljarder kronor.
– Omsättningen har således varit god även fast den påverkats av den pågående pandemin, den genomförda fusionen samt den industriella omstruktureringen, säger Pär Lärkeryd
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Skogspodden synar specialsortiment

  I avsnitt 85 intervjuar Per Jonasson, Skogspodden, Tomas Birgersson som är utsynare på Rundvirke. Han berättar om specialsortiment som kan vara lönsamma.
 • Annons
 • Värre barkborreangrepp än väntat

  Kategorier: skogsskador, granbarkborre
  Skadorna av granbarkborre blev skyhöga även i år. Den förväntade minskningen uteblev, visar SLU:s inventering.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I början av nästa vecka ska SKOGEN 11/2021 trilla ner i brevlådorna hos prenumeranterna – men redan nu kan du läsa den i digital form. Temat den här månaden är Hyggesfritt.
 • Annons
 • Nu finns kartor över landets diken

  Forskare har tagit fram nya digitala kartor över merparten av Sveriges diken. Kartorna är tillgängliga för alla.
 • Fler tror på stigande virkespriser

  Kategorier: Skogsbarometern 2021
  Fler skogsägare tror på stigande priser för såväl timmer som massaved, enligt Skogsbarometern. Men äganderätten utgör ett orosmoln.
 • Annons