Förlust ”som väntat” för Norra Skog

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Norra Skog
Genrebild från Jämtland. Foto: Bo-Göran Backström, SKOGENbild.
Det första rörelseresultat efter fusionen visar en förlust på 95 miljoner. "Helt enligt förväntningarna", kommenterar Norra Skog.
Resultat var väntat och en följd av engångskostnader kopplade till fusionen mellan Norrskog och Norra Skogsägarna, enligt ett pressmeddelande.
Det är konsulttjänster för bland annat byggande av ny IT-struktur och varumärke som skapat stora utgifter under det första verksamhetsåret. Även omstrukturering av sågverk och tillverkning av byggprodukter finns bland engångskostnaderna.
– I samband med utredningen av fusionen uppskattade vi första årets engångskostnader till att landa i intervallet -70 till -100 miljoner. Det har visat sig stämma bra och nu ser vi fram emot att fortsättningsvis skörda frukterna som årligen beräknas uppgå till cirka +100 miljoner, säger vd Pär Lärkeryd i en kommentar.
Den nya skogsägarföreningens omsättning blev 4,7 miljarder kronor. Det kan jämföras med 2019 då Norra Skogsägarna omsatte 2,8 miljarder och Norrskog 1,7 miljarder kronor.
– Omsättningen har således varit god även fast den påverkats av den pågående pandemin, den genomförda fusionen samt den industriella omstruktureringen, säger Pär Lärkeryd
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons