Företag straffas för skogsbränder

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: BOS Foundation / Save the Orangutan.
Indonesien har för första gången straffat företag som orsakat omfattande skogsbränder. Licenser har dragits in för 23 pappersmassa- och palmoljeproducenter.

Företagen anses delaktiga i höstens över 100 000 bränder. Beslutet skickar en viktig signal till branschen, anser organisationen Save the Orangutan.

Annons
Annons

− Indonesiens miljöminister har visat stort kurage som tagit detta viktiga steg. Det är verkligen hög tid för hårdare åtgärder om vi ska lyckas bevara Indonesiens unika växt- och djurliv, säger Claus Staunstrup Nilsson, generalsekreterare på Save the Orangutan, i ett pressmeddelande.

Höstens enorma skogsbränder har haft förödande konsekvenser. 19 personer dog och fler än en halv miljon människor har fått uppsöka sjukhus med andningsproblem orsakade av den giftiga brandröken. Regnskogsområden motsvarande halva Danmark har gått upp i rök. Utsläppen av koldioxid från de omfattande bränderna gjorde Indonesien till världens tredje största utsläppsland under 2015. De ekonomiska kostnaderna för bränderna bedöms vara 16 miljarder amerikanska dollar.

Så kallat svedjebruk, där mark röjs med hjälp av eld, är en stor orsak till höstens rekordbränder i Indonesien. Detta är vanligt bland exempelvis palmoljeproducenter. Industrin är även skyldig till storskalig skövling av regnskogen, vilket gör den kvarvarande skogens motståndskraft mindskar. I slutet av december tog landets regering för första gången till hårdare tag mot de företag som orsakat bränderna. Inledningsvis har 23 palmolje- och pappersproducenter bötfällts och fråntagits sin licens för att röja skog. Tre företag har stängts helt och 14 företag har tillfälligt fått sin verksamhet stoppad.

 

 

Publicerad:
 • ”Beklagligt att neka skyddsjakt på älg”

  Länsstyrelsen i Västerbotten avslår Sveaskogs ansökan om skyddsavskjutning på älg i Lycksele kommun. ”Vi beklagar deras bristande förståelse för skadesituationen i ungskogen”, kommenterar Sveaskog.
 • Annons
 • Anders Dahlén

  Ladda med förnuft

  Kategorier: teknik, Batteri
  VARNING. Har du tänkt köpa ett batteridrivet redskap? Köp en brandvarnare samtidigt! Batterier på laddning är numera en av de vanligaste brandorsakerna.
 • Södra startar sin biometanolfabrik

  Kategorier: Södra, biometanol
  Södra gör nu första leveransen från sin fabrik, världens enda, för kommersiellt tillverkning av biometanol. Råvaran kommer från skogen.
 • Annons
 • granbarkborrebekämpning

  "Högstubbar ökar inte risken för granbarkborre”

  Kategorier: debatt, Lennart Svensson
  SKOGENdebatt. Nej Björn Särnmark, ett förbud mot högstubbar av gran gör inte att vi kommer tillrätta med barkborreangreppen, skriver Lennart Svensson, Skogsstyrelsen, i en replik.
 • Grangallrat

  Här gallras mot gnaget

  VILTSKADOR. I ett småländsk granbestånd pågår just nu ett experiment. Här gallras bara längs med varannan stickväg för att man ska kunna se om omfattningen av kronhjortens skador påverkas. 
 • Annons