Företag straffas för skogsbränder

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: BOS Foundation / Save the Orangutan.
Indonesien har för första gången straffat företag som orsakat omfattande skogsbränder. Licenser har dragits in för 23 pappersmassa- och palmoljeproducenter.

Företagen anses delaktiga i höstens över 100 000 bränder. Beslutet skickar en viktig signal till branschen, anser organisationen Save the Orangutan.

Annons
Annons

− Indonesiens miljöminister har visat stort kurage som tagit detta viktiga steg. Det är verkligen hög tid för hårdare åtgärder om vi ska lyckas bevara Indonesiens unika växt- och djurliv, säger Claus Staunstrup Nilsson, generalsekreterare på Save the Orangutan, i ett pressmeddelande.

Höstens enorma skogsbränder har haft förödande konsekvenser. 19 personer dog och fler än en halv miljon människor har fått uppsöka sjukhus med andningsproblem orsakade av den giftiga brandröken. Regnskogsområden motsvarande halva Danmark har gått upp i rök. Utsläppen av koldioxid från de omfattande bränderna gjorde Indonesien till världens tredje största utsläppsland under 2015. De ekonomiska kostnaderna för bränderna bedöms vara 16 miljarder amerikanska dollar.

Så kallat svedjebruk, där mark röjs med hjälp av eld, är en stor orsak till höstens rekordbränder i Indonesien. Detta är vanligt bland exempelvis palmoljeproducenter. Industrin är även skyldig till storskalig skövling av regnskogen, vilket gör den kvarvarande skogens motståndskraft mindskar. I slutet av december tog landets regering för första gången till hårdare tag mot de företag som orsakat bränderna. Inledningsvis har 23 palmolje- och pappersproducenter bötfällts och fråntagits sin licens för att röja skog. Tre företag har stängts helt och 14 företag har tillfälligt fått sin verksamhet stoppad.

 

 

Publicerad:
 • Skogspris till Kerstin Ekman

  Författaren Kerstin Ekman har utsetts av Föreningen Skogen till årets mottagare av Greve Carl Bernadottes skogspris. ”Hennes författarskap ger ovärderlig inspiration till vårdandet av skogens kulturella, sociala, andliga och biologiska värden”, säger föreningens generalsekreterare Bengt Ek.
 • Annons
 • Belönas för uppsving för trähusbyggande

  Utvecklingen av korslimmat massivträ har gett byggandet av höga trähus ett uppsving världen över. Nu belönas Gerhard Schickhofer från Österrike, som drivit på utvecklingen, med Marcus Wallenbergpriset 2019.
 • Färre skador på fornlämningar

  Utbildning har gjort att skador på forn- och kulturlämningar i samband med skogsbruk minskar kraftigt.
 • Annons
 • Tusentals bihotell i Södras skogar

  Kategorier: naturvård, Skogsvård, Södra
  För att öka mångfalden i naturen placerar Södra ut 5 500 bihotell i medlemmarnas skogar och trädgårdar. Hotellen riktar sig till målgruppen solitärbin och Södra hoppas på gäster redan i vår.
 • ”Tusen klassrum i skogen”.

  I dag på den Internationella skogsdagen uppmärksammar FN-organet Svenska FAO-kommittén bland annat  Skogen i Skolans verksamhet med tusen klassrum i de svenska skogarna.
 • Annons