Företag straffas för skogsbränder

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: BOS Foundation / Save the Orangutan.
Indonesien har för första gången straffat företag som orsakat omfattande skogsbränder. Licenser har dragits in för 23 pappersmassa- och palmoljeproducenter.

Företagen anses delaktiga i höstens över 100 000 bränder. Beslutet skickar en viktig signal till branschen, anser organisationen Save the Orangutan.

Annons
Annons

− Indonesiens miljöminister har visat stort kurage som tagit detta viktiga steg. Det är verkligen hög tid för hårdare åtgärder om vi ska lyckas bevara Indonesiens unika växt- och djurliv, säger Claus Staunstrup Nilsson, generalsekreterare på Save the Orangutan, i ett pressmeddelande.

Höstens enorma skogsbränder har haft förödande konsekvenser. 19 personer dog och fler än en halv miljon människor har fått uppsöka sjukhus med andningsproblem orsakade av den giftiga brandröken. Regnskogsområden motsvarande halva Danmark har gått upp i rök. Utsläppen av koldioxid från de omfattande bränderna gjorde Indonesien till världens tredje största utsläppsland under 2015. De ekonomiska kostnaderna för bränderna bedöms vara 16 miljarder amerikanska dollar.

Så kallat svedjebruk, där mark röjs med hjälp av eld, är en stor orsak till höstens rekordbränder i Indonesien. Detta är vanligt bland exempelvis palmoljeproducenter. Industrin är även skyldig till storskalig skövling av regnskogen, vilket gör den kvarvarande skogens motståndskraft mindskar. I slutet av december tog landets regering för första gången till hårdare tag mot de företag som orsakat bränderna. Inledningsvis har 23 palmolje- och pappersproducenter bötfällts och fråntagits sin licens för att röja skog. Tre företag har stängts helt och 14 företag har tillfälligt fått sin verksamhet stoppad.

 

 

Publicerad:
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons