Företag straffas för skogsbränder

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: BOS Foundation / Save the Orangutan.
Indonesien har för första gången straffat företag som orsakat omfattande skogsbränder. Licenser har dragits in för 23 pappersmassa- och palmoljeproducenter.

Företagen anses delaktiga i höstens över 100 000 bränder. Beslutet skickar en viktig signal till branschen, anser organisationen Save the Orangutan.

Annons
Annons

− Indonesiens miljöminister har visat stort kurage som tagit detta viktiga steg. Det är verkligen hög tid för hårdare åtgärder om vi ska lyckas bevara Indonesiens unika växt- och djurliv, säger Claus Staunstrup Nilsson, generalsekreterare på Save the Orangutan, i ett pressmeddelande.

Höstens enorma skogsbränder har haft förödande konsekvenser. 19 personer dog och fler än en halv miljon människor har fått uppsöka sjukhus med andningsproblem orsakade av den giftiga brandröken. Regnskogsområden motsvarande halva Danmark har gått upp i rök. Utsläppen av koldioxid från de omfattande bränderna gjorde Indonesien till världens tredje största utsläppsland under 2015. De ekonomiska kostnaderna för bränderna bedöms vara 16 miljarder amerikanska dollar.

Så kallat svedjebruk, där mark röjs med hjälp av eld, är en stor orsak till höstens rekordbränder i Indonesien. Detta är vanligt bland exempelvis palmoljeproducenter. Industrin är även skyldig till storskalig skövling av regnskogen, vilket gör den kvarvarande skogens motståndskraft mindskar. I slutet av december tog landets regering för första gången till hårdare tag mot de företag som orsakat bränderna. Inledningsvis har 23 palmolje- och pappersproducenter bötfällts och fråntagits sin licens för att röja skog. Tre företag har stängts helt och 14 företag har tillfälligt fått sin verksamhet stoppad.

 

 

Publicerad:
 • Familjeskogsbrukets många ansikten på Hex

  På Höstexkursionen 2019 visade det sydsvenska familjeskogsbruket sina många ansikten. Olika skogsägare sätter olika prägel på landskapet. Men även olika synsätt inom familjerna skapar variation.
 • Annons
 • Bokdöd

  Ingen bot för bok

  SKADEGÖRARE. Forskarna vet inte om bokdöden kommer att fortsätta spridas. Klart är att den inte kan stoppas.
 • Spelteknik gör jobbet lättare

  Att köra skogsmaskinkranar med kranspetsstyrning ger maskinförarna en betydligt bättre arbetsmiljö. Dessutom sparar skogsbruket tid och därmed pengar. 
 • Annons
 • Här ska spån bli olja

  Kategorier: biodrivmedel, pyolysolja
  Under hösten påbörjas bygget av Europas första anläggning där sågspån omvandlas till råvara för biodrivmedel, så kallad till pyrolysolja.
 • Komatsu modell 895

  Skotarförsäljning skjuter fart

  MARKNAD. Skotarförsäljningen visar tecken på att öka jämfört med i fjol och ny etta på försäljningslistan är Komatsu. Även den genomsnittliga lastvikten ökar.
 • Annons