Skogsindustrin bör ta ta täten i en ”grön omställning”. I artikeln på DN Debatt spred miljö- och fackorganisationer budskapet att växande skog och träprodukter binder kol!
Samtidigt manade de: En grön omställning måste ske med schyssta arbetsvillkor! Man får inte glömma dem som riskerar förlora jobben när fossila bränslen fasas ut.
Organisationerna hänvisade samtidigt till rapporter som visar att en så kallad grön omställning skulle kunna skapa mängder av nya och hållbara jobb. En del av lösningen är att börja använda mer lokala byggnadsmaterial och börja bygga mer i trä.
– Med hållbara brukningsmetoder kan skogsbruket dessutom bidra till att minska klimatförändringarna och gynna den biologiska mångfalden. Genom hållbart skötta skogar får vi mer virke till fler bostäder i trä och bidrar samtidigt till att minska koldioxidutsläppen. Detta skulle dessutom skapa fler jobb i skogs- och träindustrin där arbetslösheten i dag är hög, skriver de.
Offentlig upphandling av träprodukter togs också upp i debattinlägget. Organisationerna vill att det i all offentlig upphandling ska finnas krav på att det som köps in kommer från hållbart förvaltade skogar.
Debattinlägget ger anledning till många reflexioner. Det är en styrka för klimatet att flera kända miljöorganisationer så tydligt markerar behovet av omställning från fossilslukande material till trä.
Samtidigt pekar debattörerna på att virket måste komma från uthålligt brukade skogar. Men i den värld som måste öka träanvändingen finns det många länder där skogarna inte ens brukas uthålligt ur ren hushållningssynpunkt, man avverkar mer än skogen hinner växa till sig.
Ökade krav på uthållig offentlig upphandling är rimligt, inte bara i Sverige. Det kräver att vi rustar fattiga länder för ett uthålligt skogsbruk så att de kan konkurrera på likartade villkor. I Paris måste alltså länderna enas om krafttag för att sprida kunskap om och vilja till god skogshushållning.
I Sverige har vi som bekant inget problem med minskande skogstillgångar, de växer. Men i ett uthålligt samhälle med stora behov av skogsråvara och skogsbränsle kommer trycket på de svenska skogarna att öka. Ännu kan avverkningen öka uthålligt och det går dessutom att sköta skogarna så att de växer ännu mer.
Hos oss är utmaningen i stället att kunna möta en ökande efterfrågan på skogens material och bränsle utan att andra värden minskar. Det behövs ytterligare insatser för att effektivisera naturvården i skogen utanför reservaten och göra skogen mer människovänlig.
Offentlig uthållig upphandling måste för övrigt kombineras med insatser för att göra upphandlingen effektiv. I dag fungerar den på många håll ganska illa, med många överklaganden som sinkar upphandlingen.
I början av december hålls FN:s klimatmöte i Paris. Helt klart är att skogen kommer att spela en viktig roll i ”den gröna omställning som måste ske för att minska klimatförändringarnas effekter” som DN-debattörerna uttrycker det. Här gäller det att någon tar täten. Frågan är: Vem gör det? Att svenska miljöorganisationer krokar arm med skogsindustrin är ett lovande tecken.
Läs om hur alla sektorer kan hjälpa till att möta trycket på skogen här.